Yunus Emre Enstitüsü ABD'de faaliyetlerine başladı

Yunus Emre Enstitüsü ABD'de faaliyetlerine başladı
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Ateş:- "Enstitümüzün 7. faaliyet yılında Amerika kıtasında çalışmalarımıza başlamak bizim için mutluluk verici"

ANKARA (AA) - Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, enstitünün Amerika Diyanet Merkezi'ndeki ofisiyle ABD'de çalışmalarına başlamasının mutluluk verici olduğunu belirtti.

Enstitüden yapılan açıklamada, Yunus Emre Enstitüsünün ABD'deki ilk merkezinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı Maryland'deki Amerika Diyanet Merkezi bünyesinde faaliyetlerine başladığı bildirildi.

Açıklamaya göre, Başkan Ateş açılışla ilgili, "Enstitümüzün 7. faaliyet yılında Amerika kıtasında çalışmalarımıza başlamak bizim için mutluluk verici. Bu imkanı verdiği için Diyanet İşleri Başkanlığına teşekkür ediyoruz" ifadesini kullandı.

Açılışla enstitünün 4 kıtada hizmet vermeye başladığına işaret edilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılış konuşmasında "Külliyede hizmet veren Yunus Emre Enstitüsünün de Türk dili ve kültürünün zenginliklerinin bu bölgede yaşayan Amerikalılara tanıtılmasında önemli rol oynayacağı" değerlendirmesi hatırlatıldı.

Külliye olarak 16. yüzyıl geleneksel Osmanlı mimarisiyle inşa edilen kompleksin cami, İslam eserleri müzesi, kütüphane, konferans, sergi ve toplantı salonları, hamam ve 3 farklı dönem mimarisini örnekleyen 10 konaktan oluştuğu; konaklardan birinin Yunus Emre Enstitüsünün irtibat ofisi olarak faaliyete başladığı kaydedildi.

Enstitünün, yakın gelecekte Washington'da ve ABD'nin farklı şehirlerinde bürolar açarak Türk dili ve kültürünü bu kıtada da tanıtmayı hedeflediği belirtildi.

Açılışa özel program düzenlendiği kaydedilen açıklamada, şu ifadeye yer verildi:

"Yunus Emre Enstitüsünün de desteklediği programda kıymetli eser ve belgelerin yer aldığı sergiler, kültürümüzün önemli değerlerinin tanıtıldığı atölye çalışmaları ve konserler yer aldı. Sergi programında hüsnühat sanatının dünyadaki önemli temsilcilerinin eserlerinin bulunduğu '33 Splendors of Islamic Calligraphy' sergisi, minyatür sanatından nadide örneklerin sunulduğu 'Visual Storytelling: Ottoman Miniatures' sergisi, Piri Reis'in haritacılığına dair önemli bilgi ve belgelere yer veren 'Piri Reis' Worlds of Wonders' sergisi, 'From the USA to Dersaadet' isimli tarihi posta kartları sergisi ve 'Pax Ottomana' isimli bir arada yaşama ve hoşgörü kültürünü yansıtan Osmanlı belge ve fermanları sergisi yer alıyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Maryland eyaletindeki Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin açılış konuşmasında külliyede hizmet vermeye başlayan Yunus Emre Enstitüsünün Türk dili ve kültürünün zenginliklerinin bölgede yaşayan Amerikalılara tanıtılmasında önemli rol oynayacağını vurgulayarak "Hükümetler arası ilişkiler kadar önemli hale gelen bireyler arasındaki iş birliğinin artması için birbirimizin dinini, dilini, kültürünü ve adetlerini doğru şekilde öğrenmeliyiz." ifadesini kullanmıştı.

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak amacıyla kamu vakfı olarak Yunus Emre Vakfına bağlı bir kuruluş olarak hizmet veriyor. Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek, Türkiye’nin diğer ülkelerle kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek gibi hedefleri de bulunan enstitü 4 kıtada, 37 ülkede, 45 merkezle faaliyetlerine devam ediyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.