Yurt İçi Piyasalar Tcmb'nin Faiz Fararını Bekliyor

Yurt İçi Piyasalar Tcmb'nin Faiz Fararını Bekliyor
Küresel piyasalar dün genel olarak pozitif bir seyir izlerken, negatif yönde ayrışan yurt içi piyasalar bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası...

Küresel piyasalar dün genel olarak pozitif bir seyir izlerken, negatif yönde ayrışan yurt içi piyasalar bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararına odaklandı.

ABD'de dün açıklanan yeni konut satışları verisinin beklentilerin oldukça üzerinde gelmesinin ardından ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,53 seviyesinden yüzde 2,57'ye kadar yükseldi. Hisse senedi piyasaları yüzde 1'e yakın artış kaydederken, dolar endeksi ise 4 yılın en yüksek seviyesi olan 85,1'i gördü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,90, S&P 500 endeksi yüzde 0,78 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,03 yükseliş kaydetti. Analistler, bugün açıklanacak dayanıklı mal siparişleri ve haftalık işsizlik başvuruları verisinin takip edileceğini belirtiyor.

Avrupa tarafında Almanya IFO beklentiler endeksinin beklentilerin altında kalmasının ardından avro/dolar paritesi 14 ayın en düşük seviyesine gerilerken, hisse senedi piyasaları hızlı yükseldi. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,70 yükselerek önceki gün kayıplarının büyük kısmını telafi ederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,45, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,25 değer kazandı. 

Asya borsaları bugün küresel piyasalardaki pozitif havanın da desteği ile güne yükselişle başladı ve şu dakikalarda yüzde 1 seviyelerinde artışlar görülüyor. 

Yurt içi piyasalar bugün açıklanacak PPK toplantısı kararları öncesinde küresel piyasalarda dolara olan talebin artması ile negatif bir seyir izledi. Analistler, BIST 100 endeksinin orta vadeli yön açısından kritik destek konumunda olan 76.500 seviyesinin aşağı yönlü kırılması ile "zarar kes" (stop-loss) emirlerinin çalıştığını ve düşüşün hızlandığını belirtiyor. Dün döviz kurları ve tahvil-bono piyasası PPK kararlarını beklediği için dün yatay bir seyir izlerken, BIST 100 endeksi yüzde 1,93 düşüş kaydetti.

Analistler, TCMB'nin küresel piyasalarda artan dolar talebi nedeniyle "bekle-gör" politikasını tercih edebileceğini belirterek, yapılacak herhangi bir değişikliğin sürpriz olacağını ifade ediyor. Bugün saat 14.00'de açıklanacak faiz kararına ilişkin gerçekleştirilen AA Finans beklenti anketine göre de ekonomistler politika faizinde değişiklik beklemiyor. Ankete katılan ekonomistlerden 2'si piyasa yapıcısı bankalara sağlanan fonlama faiz oranında 25 ve 50 baz puan indirim beklerken, 3 ekonomist marjinal fonlama oranında 25 ve 50 baz puanlık indirimin olacağını tahmin ediyor.

TCMB'nin geçen ayki PPK toplantısında marjinal fonlama oranı yüzde 12'den yüzde 11,25'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,50'den yüzde 10,75'e indirildi. Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ise yüzde 7,50 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,25 düzeyinde sabit tutuldu.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

14.00 Türkiye, TCMB PPK faiz kararı 

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, ağustos ayı dayanıklı mal siparişleri 

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları 

 

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.