Yurt içinde perakende satışlar ve Fed'in faiz kararı takip edilecek

Yurt içinde perakende satışlar ve Fed'in faiz kararı takip edilecek
Küresel piyasalar, ABD'de enflasyonun yavaşlamaya devam etmesinin ardından pozitif bir seyir izlerken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı yılın son faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı açıklama bekleniyor.

Küresel piyasalar, ABD'de enflasyonun yavaşlamaya devam etmesinin ardından pozitif bir seyir izliyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı yılın son faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalar yatırımcıların odağına yerleşti.

Dün ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), kasımda aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 3,1 artışla öngörüler doğrultusunda gerçekleşti. Yavaşlamaya devam eden yıllık enflasyon 5 ayın en düşük seviyesini kaydetti.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise beklentilere paralel kasımda aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 4 arttı. Bu dönemde çekirdek enflasyon yıllık bazda 2 yılın en düşük seviyesinde kalmaya devam etti.

FED'İN BUGÜN AÇIKLAYACAĞI YILIN SON FAİZ KARARI

Faiz kararı öncesi, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in martta faiz indirimlerine başlama ihtimali yüzde 45, mayısta başlama ihtimali ise yüzde 75 seviyesinde bulunuyor.

Analistler, Fed'in art arda üçüncü ve yılın son toplantısında politika faizinin yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutulmasına kesin gözüyle bakıldığını belirterek, Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmelerinde bankanın gelecek dönem para politikasına ilişkin ipuçları aranacağını söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'da dün açıklamalarda bulunurken, ülkede enflasyonun "anlamlı" bir şekilde düştüğünü ve Fed'in hedefine inmemesi için hiçbir neden göremediğini söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings dün, küresel finans kuruluşlarının çoğunun görünümünün yüksek faizlere uyum sağlamaları sayesinde nötr olduğunu ancak ABD ve Çin'de bankacılık sektörü görünümünün kötüleştiğini bildirdi.

ABD'DE ENFLASYON VERİLERİ PİYASALARI SEVİNDİRDİ

ABD'de açıklanan enflasyon verileri, piyasaların beklentileri doğrultusunda gerçekleşti. Yıllık enflasyonun 5 ayın en düşük seviyesine gerilemesi, Fed'in faiz indirimlerine daha erken başlama ihtimalini güçlendirdi.

FED'İN FAİZ KARARI VE POWELL'IN AÇIKLAMALARI BEKLENİYOR

Fed'in bugün açıklayacağı yılın son faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalar, piyasaların odağında bulunuyor.

Analistler, Fed'in politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmasını beklerken, Powell'ın sözle yönlendirmelerinde bankanın gelecek dönem para politikasına ilişkin ipuçları aranacağını belirtiyor.

ASYA PİYASALARI DENGESİZ BİR SEYİR İZLİYOR

Asya piyasalarında yeni günde Japonya hariç negatif bir seyir izlenirken, Çin ve Hong Kong pay piyasalarındaki düşüşe emlak sektörü öncülük ediyor.

Çin hükümetinin, ekonominin hangi alanlarını destekleyeceğine ilişkin belirsizlik sıcaklığını korurken, analistler, hükümetin sanayi politikasına öncelik verebileceğini belirtti.

YURT İÇİNDE PERAKENDE SATIŞLAR VE FED'İN FAİZ KARARI TAKİP EDİLECEK

Yurt içinde, dün dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,26 değer kazancıyla 7.748,85 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün yatay bir seyir izleyerek günü 28,9958'den kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 29,0490 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde perakende satışlar, yurt dışında ise İngiltere'de sanayi üretimi ve Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), Avro Bölgesinde sanayi üretimi, ABD'de Fed'in faiz kararı ve Powell'ın açıklamalarının yanı sıra ÜFE verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.760 ve 7.860 puanın direnç, 7.660 ve 7.590 seviyelerinin destek konumunda olduğunu vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.