Yurtdışındaki ilk santralimiz ‘komşu hakkı’yla hizmete girdi

Yurtdışındaki ilk santralimiz ‘komşu hakkı’yla hizmete girdi
Türkiye’nin yurtdışındaki ilk HES projesi, Anadolu Grubu tarafından Gürcistan’da hayata geçirildi. Açılışta konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, santralin komşuluk hakkını daha da güçlendireceğini söyledi. Paravani santrali 9 ay Türkiye, 3 ay da Gürcistan

ANADOLU Grubu’nun, Gürcistan’da 185 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirdiği  Paravani Hidroelektrik Santrali üretime geçti. 90 megavat kurulu güce sahip Paravani HES’te üretilen elektrik 9 ay boyunca Türkiye’ye, 3 ay da Gürcistan’a satılacak. Bir Türk yatırımcının yurtdışında geliştirdiği ve ürettiği elektriği Türkiye’ye sattığı ilk proje olma özelliği taşıyan Paravani HES ile Gürcistan’ın suları da bir anlamda millileşti. İki ülke arasında 400 kilometrelik enerji hattının da inşa edildiği büyük bir projenin önemli ayaklarından biri olan Paravani HES, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ve Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladz’nin de katıldığı bir törenle hizmete açıldı.

İnşaatta 2 bin kişi çalıştı

Türkiye-Gürcistan sınırına 25 kilometre uzaklıktaki Paravani’de düzenlenen törende konuşan Yıldız iki ülke arasındaki ticaret hacminde lokomotifin enerji olacağını söyledi. İki ülkenin artık elektrikle de birbirine bağlandığını anlatan Yıldız “Ayrıca elektrik temininden ziyade komşuluk hakkının ve dostane ilişkilerin güçlenmesi adına da önemli bir proje” dedi. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da Paravani’de üretilecek elektrik enerjisinin yılın 9 ayı Türkiye’ye, geri kalan 3 ayda ise Gürcistan’a iletileceğini belirtti. Toplantı öncesi santralle ilgili bilgi veren Anadolu Grubu Enerji Koordinatörü Tuğban İzzet Aksoy ise HES’in Gürcistan’daki su kaynaklarının yapısı nedeniyle 24 saat çalışabildiğini söyledi.

Tuğban İzzet Aksoy’un verdiği bilgiye göre 45 ayda biten Paravani HES’in inşatında 2 bin kişi çalıştı. Buradan Türkiye’ye satılan elektrik ile 160 bin vatandaş aydınlanacak. EBRD,  IFC ve TSKB’nin 115 milyon dolar kredi kullandırdığı projede 20 katlı 30 gökdelen kadar beton ve 2 Eyfel kulesi inşa etmeye yetecek kadar demir kullanıldı. Paravani HES Genel Müdürü Murat Küçük’ün verdiği bilgiye göre ise çevre dostu bir anlayışla inşa edilen HES’te balıklar ve kuşlar için özel göç yolları yapıldı.

GARİBAŞVİLİ: 30 YILIN EN GÜÇLÜ PROJESİ

Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili de son 30 yıl içerisinde Gürcistan’da bu projeye benzer çok güçlü enerji santralinin inşa edilmediğini belirterek, 200 milyon dolara yakın masraf edildiğini ve Türk ortaklar tarafından fazlasıyla yatırım yapıldığını kaydetti. Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze ise enerji sektöründe Türkiye’nin önemli yatırımlar yaptığını belirterek, Gürcistan’ın parlak geleceği için her türlü katkıyı sunacaklarını aktardı.

ÖZİLHAN: SOMUTLAŞAN 2-3 PROJE DAHA VAR

Tuncay Özilhan tören öncesi düzenlediği basın toplantısında Gürcistan’da gerçekleştirdikleri bu yatırımın ilk adım olduğunu belirterek “Dış yatırıma oldukça açık bir ülke. Biz Gürcistan’da ilk olmanın avantajlarını yaşadık. Bu projede genelde geçerli olan yap-işlet-devret modelinden farklı bir durum söz konusu. Yaptığımız santralı devretmiyoruz. Baraj sonsuza kadar bizim. İlk 6 yılda projenin kendisini ödemesini bekliyoruz” dedi. Birçok açıdan ‘ilk’lerin projesi olan Paravani HES’in Türkiye’ye yapacağı elektrik satışının yıllık 20 milyon dolar civarında olacağını kaydeden Özilhan “Bir nevi ihracat yapmış olacağız. Bu açıdan bakıldığında da oldukça önemli bir proje ve biz bu şekilde Gürcistan’da yeni fırsatları değerlendiriyoruz. Şu anda somutlaşmış 2-3 proje üzerinde da çalışıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.