"Yurtdışından Türkiye'ye Ölü Büyükbaş Hayvan Getirildiği" İddiaları

"Yurtdışından Türkiye'ye Ölü Büyükbaş Hayvan Getirildiği" İddiaları
İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Özdemir:- "Mevcut olayda iddia edildiği üzere ülkemize ölü hayvan girişi söz konusu değildir. Kaldı ki teknik anlamda da bu mümkün değildir"

İZMİR (AA) - İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Gökhan Özdemir, "yurtdışından Türkiye'ye ölü büyükbaş hayvan getirildiği" iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirterek, "Kaldı ki teknik anlamda da bu mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, "İzmir'de ölü büyükbaş hayvanların kesilerek halka yedirildiğine" dair iddialarla ilgili çıkan haberler sonrasında yaptıkları araştırmanın ardından kamuoyunu doğru bilgilendirmek istediklerini bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, belediyeler ve konunun ilgilisi tüm meslek mensuplarının da katılımıyla gıda denetimlerinin ciddi anlamda yapıldığını, konu gündeme gelmeden önce yetkili makamların bilgi sahibi olduğu ve gerekli denetimlerin ardından suç duyurusunda bulunulduğunu ifade eden Özdemir, "Olayın üzerinin örtüldüğüne dair iddialar doğru değildir. Yetkililer tarafından işletme faaliyetten men edilmiş ve para cezası da uygulanmıştır." ifadelerini kullandı.

Halk sağlığının her zaman öncelikleri olduğunu, İzmir Veteriner Hekimleri Odası olarak konuya ilişkin mevzuat çalışmalarında bakanlığa her zaman önerileri ve uygulamadaki aksaklıkları ilettiklerini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Mevcut olayda iddia edildiği üzere ülkemize ölü hayvan girişi söz konusu değildir. Kaldı ki teknik anlamda da bu mümkün değildir. İthal hayvanların ülkeye giriş sürecinin birkaç haftalık yolculukla olduğu düşünüldüğünde bu süre içinde kokuşmaya uğramaması imkansızdır. Habere konu hayvanlar yurt dışından gelen, çiftliklerde Et ve Süt Kurumu tarafından kesilmek üzere bekleyen ve rahatsızlandığı fark edilerek acil kesim mevzuatına uyumlu olarak kesilen hayvanlar olarak kayıtlarda yer almaktadır.

Ancak bu hayvanların kesim sonrası halkın tüketimine sunulmak amacıyla nakledilirken (derinin yüzülmesi ve karkasa dönüştürülmesi öncesinde) bu şekilde taşınması, gittiği kesimhanede hayvanların yığılı olarak teslim alınması, kesimi yapılarak ölmüş olan bu hayvanların bu şekilde bekletilmiş olması da elbette kabul edilemez. Bu aşamalarda yaşanan aksaklıklara ilişkin sorumluların belirlenerek gerekli yasal prosedürlerin işletileceği konusunun da takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.