Yüzyılın davasında bir TÜRK

Yüzyılın davasında bir TÜRK
Apple’la Samsung arasında şu sıralar görülen patent davası ABD’de ‘Yüzyılın davası’ olarak gösteriliyor. Bu davada bilirkişi olarak bir Türk de var. Profesör Tülin Erdem… Erdem Türkiye kamuoyunun çok yakından tanıdığı bir isim değil.

Apple’la Samsung arasında şu sıralar görülen patent davası ABD’de ‘Yüzyılın davası’ olarak gösteriliyor. Bu davada bilirkişi olarak bir Türk de var. Profesör Tülin Erdem… Erdem Türkiye kamuoyunun çok yakından tanıdığı bir isim değil. Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitim almış. 21 yıldır ise Amerika’da yaşıyor. Tülin Hoca Apple’ı yakan Türk olarak tanınmakta. Kendisi Apple’ın Samsung’dan istediği 2 milyar dolarlık tazminatın fazla olduğunu 37 milyon doların yeterli olduğunu belirtiyor… Apple ile Samsung arasındaki patent davasının 2-3 hafta içinde sonlanması bekleniyor.

Türkiye’deki çoğu kişi önceki gün Apple’la Samsung arasındaki patent davasında bilirkişi olarak görev yapan Türk Tülin Erdem’in adını duydu. Profesör Erdem Türkiye’nin ABD’deki önemli isimlerinden biri. Şu an New York University Stern School of Business’ta görev yapıyor. 1993 yılından beri Amerika’da yaşıyor. Erdem şu an Amerika’da ‘Yüzyılın davası’ olarak bilinen Apple ve Samsung arasındaki patent davasında bilirkişi… Teknoloji alanında çalışan biri değil. Alanı işletme. Fakat şimdiden üstlendiği ikinci teknoloji patent davasının Apple ve Samsung arasında olması kendisinin yetkinliğini ortaya koyuyor. 1993'te doktorasını alıp University of California, Berkeley - Haas  School'da of Business'te yardımcı doçent doktor olarak görevine başladı.

5 AYRI PATENT

1998'de doçent, 2003'te profesör ve kürsü sahibi oldu. Haas School’da akademik işlerden sorumlu dekan olarak da görev yaptı. 2006'dan bu yana ise  New York University Stern School of Business’ta bulunuyor. ‘Yüzyılın davası’nda bilirkişi olarak yer alan Erdem’in de bilirkişi olarak bulunduğu Apple ve Samsung arasındaki patent davası iki şirketin bu güne kadar birbirine açtığı patent davalarından farklı. Farkı ise çok sayıda patent ihlali iddiasını içermesi. Apple şu an devam eden davada 5 ayrı patent ihlali için Samsung’dan tazminat istiyor. Apple Samsung’dan 5 patent ihlali için toplamda 2 milyar dolar talep ediyor. Alınan bilgilere göre bu rakam Erdem için çok fazla. Erdem mahkemeye sunduğu bilirkişi raporunda 37 milyon doların Samsung tarafından Apple’a ödenmesinin yeterli olduğunu belirtmiş. Samsung ise Apple’in bu iddialarına karşılık, Apple’ın da kendilerinin iki adet patentini ihlal ettiğini, bu ihlal sonucunda Apple’in kendilerine toplam 7 milyon dolar tazminat ödemesi gerektiğini savunuyor.

290 MİLYON DOLAR ÖDENMİŞTİ

ABD’de 2012 yılının Ağustos ayında tamamlanan meşhur 1 milyar dolarlık Apple-Samsung patent davasında  jüri, Samsung’un Apple’a 1.05 milyar dolar ödemesine karar vermişti. Ancak daha sonra bölge mahkemesine taşınan davada yargıç ödenmesi gereken rakamın jüri tarafından hatalı hesaplandığını söyleyerek yeni bir hesaplama gerçekleştirilmesini istedi. Bu davada Apple patent ihlallerinden dolayı Samsung’dan 380 milyon dolar talep ederken, Samsung ödemesi gereken rakamın 52 milyon dolar olduğunu iddia etti. Kasım 2013’te jüri Samsung’un patent ihlallerinden dolayı elde ettiği kazanç ve Apple’ın gördüğü zarar karşılığında 290 milyon dolar ödenmesine karar verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.