Uğur Özteke

Uğur Özteke

Zafer’de Namazı Bıraktıran Müzik Yayını

Zafer’de Namazı Bıraktıran Müzik Yayını

Şu muhafazakar, mübarek şehirde oruç tutmak ne kadar güzel aynı zamanda da kolay değil mi?

Genel anlamda şehir insanı sabah namazından sonra bir yatıyor, öğle ezanına kadar. Öğle namazından sonra işe güce küçük bir hazırlık ve ikindin ezanı ile birlikte tekrar yatış dönemi. İftar sonrası biraz kestirme teravih ve ardından gelsin çaylar eşliğinde içilen nargile ve sigaralar. Tabii ellerde de zarlar ve okey taşları.

İstisnalar hariç Konya’nın genel yapısı bu.

İşte bizde bunu böyle biliyorduk. Yine yanılmışız. Bunu durumu bir okurumuz sayesinde düzeltmek istiyoruz.

Ne acıdır ki bu şehirde kanunların boşluğundan, yasaların iyi niyetli insanlar için bıraktığı kapıdan burnunu değil gövdelerini sokanlardan ve tabii ki bazı kanunsuzluklara göz yuman iyi niyetli(!) yöneticilerinden bizim birde “vur patlasın çal oynasın” dünyamız vardır.

Biz son olarak bir dönem ruhsatsız (Hala öyle mi tam olarak bilmiyorum), şimdilerde ise yasal saat izni tanımayan, hatta polisten izinsiz mantar tabancası bile patlatılamazken dakikalarca havai fişek gösterisi yapanların sadece Meram’da çöreklendiklerini sanıyorduk.     

Nasıl atlamışız sormayın.

Bakın Salı gecesi bir okurumuz bizden yardım istiyordu. Hem de ne konuda biliyor musunuz?

Şehrin göbeğinde Zafer Meydanında müzik yanından dolayı camide namazı terk etmek zorunda kaldığını söylüyor ve “imdaaaat” diyordu.

Önce inanmak istemedik. Türkiye’nin en muhafazakar kenti Konya için söylenenlere akıllımız almıyordu.

Ama biraz kurcalayınca öğreniyorduk ki acı da olsa doğruymuş.

Vatandaş Tahir Paşa camisine teravih namazını kılmak için gidiyor. Ancak ana cadde üzerindeki cafelerden gelen müzik sesinden dolayı namazını kılamıyor. Ses öyle yüksek ki ne hocaya kendini verebiliyor ne de dikkatini toplayabiliyor.

Çareyi namazı terk etmekte buluyor.

Caminin imam hatibi Ali Bitim Hoca’ya durumu aktarıyor.

Öğreniliyor ki bu durum ne ilk ne de yeni. Cemaatten bazı isimler (Bizde onlar da mevcut) konuyu belediyeye kaç kere bildirdiklerini ama sonuç alamadıklarını söylüyorlar.

……

Acaba şimdi biz konuyu gündeme taşıdığımız için yetkililer hiç değilse namaz saatlerinde yüksek sesli müzik yayını için parmaklarını oynatırlar mı? Bilemiyoruz, bekleyip göreceğiz. Geçtik bu bölgede ev sahibi olan insanlardan, işyeri sahiplerinden hastalardan yaşlılardan… Namaz kılana saygı sağlanabilir mi? Şaşkınız ama bakacağız.

ALİ İHSAN DAYIOĞLUGİL OKULU

İÇİN KEPÇE VURULMUŞ

İki hafta önce bu sütunlarda Meram Yaka’da yeni okul inşaatı için yıkılan alanda bir türlü çalışmanın başlamamasından dolayı mahallelinin sıkıntılı olduğunu dile getirmiştik. Ardından da Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bir açıklama gelmiş bunu da sizinle paylaşmıştık. İki hafta önce bize tedirgin oldukları konuyu dile getiren mahalle halkı şimdi telefonla teşekkür ediyor ve okul inşaatının başladığını duyuruyordu.

Bizde mahalle halkı adına Valiliğe ve Milli Eğitim’e teşekkür ediyoruz.

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Gerçek dost ilk gözyaşını görür, ikinciyi yakalar, üçüncüyü durdurur...

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

İftarlarda gösteriş ve şatafattan kaçtığımız zaman ADAM oluruz

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR