Zamdan geri adım protestocuları vazgeçirmedi

Zamdan geri adım protestocuları vazgeçirmedi
Ermenistan’da Serj Sarkisyan, yoğun protestoları tetikleyen elektrik zammını devletin sübvanse edeceğini duyurdu. Fakat ‘Talana hayır’ sloganını kullanan göstericilerin çekilmeye niyeti yok


Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, yapılacak inceleme sonuçlanana kadar yüzde 16’lık elektrik zammının devlet tarafından sübvanse edileceğini açıkladı. Sarkisyan, önceki gece ülkenin ekonomik politikasından sorumlu isimlerle yaptığı toplantının ardından açıklamada bulundu. Protestocuların temsilcilerinin de bulunacağı, enerji alanında tecrübeli ve yetkin bir heyet Ermenistan Enerji Ağları şirketinde denetim yapacak. 19 Haziran’dan beri Ermenistan’ın başkenti Erivan’da süren gösteriler “Voç Talani” (Talana Hayır) sloganıyla Rusya etkisindeki Kafkas ülkesinde yolsuzluğa karşı yükselen bir çığlık olmuştu. 
‘Güven sorunu’
Konuşmasında yapılan zammı haklı bulduğunu da dile getiren Sarkisyan,  “Elektrik fiyatlarına zam yapılması gerekliliğini çok konuştuk ve zammın objektif  nedenlerini de açıkladık. Ancak belli ki bu konuda güven sorunu var. Kuşku ve  güvensizlik birinci düşmanımızdır. İlk olarak şunları ortadan kaldırmalıyız” diye konuştu. Yaklaşık bir haftadır başkent Erivan’daki Baghramyan caddesini trafiğe kapatan binlerce gösterici, Cumhurbaşkanı’nın teklifini yeterli bulmadıklarını dile getirdi. Zammın geri alınmasında ısrar eden göstericiler devam  edeceklerini belirtti.
‘Polis cezalandırılsın’
AFP’nin haberine göre 200 ila 300 kadar gösterici başkanlık sarayı yakınlarında nöbete devam ediyor. Gösterilerde eylemcilere karşı uygulanan tazyikli su ve sert gözaltılar gibi orantısız şiddet örnekleri zamanla polis şiddetine dair taleplerin de eklemlenmesini sağladı. Göstericilerden bazıları Rusya yanlısı Ukrayna lideri Viktor Yanukoviç’i deviren Maidan gösterilerine hayranlıklarını ifade ederken Rusya’nın Ermeni siyaseti ve ekonomisi üzerindeki hakimiyeti de sorgulanmaya başlıyor. 
‘Karar veren biziz’
Talana Son grubundan Vağinaş Şuşanyan, bir hafta önce “Biz bu oyunun bir parçası olmayacağız, irademizi ortaya koyuyoruz, bu bizim ülkemiz, kararı veren biz olacağız. Her vatandaşın önünde iki seçim var, ya eve gider bu ülkeden ve yaşananlardan şikayet edersiniz, ya da burada kalır, bizimle direnirsiniz” açıklamasını yapmıştı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.