Nimet Dönmez

Nimet Dönmez

Zamlar birbirini kovalıyor...

Zamlar birbirini kovalıyor...

Motorin zamları, önce tarım kesimindeki üreticileri üzüyor, sonra tarım ürünlerinde fiyat artışına yol açıyor.

Tarım da motorin fiyatlarındaki artıştan, öncelikle buğday, arpa, pamuk ve ayçiçeği üretenler etkileniyor. Çünkü bu ürünleri yetiştirenler yüksek miktarda motorin kullanıyorlar.Tarım kesiminde yılda 2-3 milyon ton motorin kullanılıyor. Motorin fiyatı yılbaşında 4.58 TL idi. Son zamlardan sonra 5.05 TL oldu. Motorine yılbaşından bu yana 50 kuruşa yakın zam geldi.

Tarım kesiminde motorin tüketenlerin maliyetlerinde en az 1.5 milyar TL artış oldu.Temel tarla ürünleri dışında, yaş sebze ve meyve ürünleri genelde mazot desteğinden yararlanamıyor. Yaş sebze ve meyvede sera üretiminin giderek yaygınlaşması, yaş meyve ve sebzenin karayolu ile taşınması da önemli miktarda motorin tüketimini gerektiriyor. Motorin fiyatlarındaki artış bu nedenle kısa sürede yaş meyve ve sebzede maliyet artışına yol açıyor. Mazot zammı, tüketicinin cebinden daha fazla paranın çıkmasına neden oluyor.

Tüketici ekmeği daha yüksek fiyatla yiyor. Dolmuşa, otobüse daha çok ücret ödüyor. Her gün satın aldığı maydanozun, soğanın, patatesin fiyatının devamlı artmasından yakınıyor.

Petrolü yurt dışından dolar ile satın alıyoruz. Bırakınız dolar fiyatının içeride artışını. Yurtdışında petrolün varili 2016 yılı başında 27 dolara kadar gerilemişti. Bu yılın ortalarında 44 dolar oldu. Şimdilerde 65 doların etrafında dolanıp duruyor. Nerede duracağı da belli değil. Çare yok. Dışarıda petrol fiyatı arttıkça, içeride de artacak. Mazot fiyatı arttıkça tarım ürünlerinin maliyeti artacağından, tüketici tarım ürünlerini daha yüksek fiyatla satın almak zorunda kalacak..

Genel olarak dünyada petrol fiyatlarındaki artış dolar giderimizi artıracak, enflasyonu dizginleme çabalarımızı engelleyecek.   

Para, zengin kentlerde konut ve ulaştırmaya, yoksul kentlerde gıdaya gidiyor. Genel eğilim böyle... Hem zaten gelir dağılımındaki temel çarpıklık da kendini böyle gösteriyor. Haneler yoksullaştıkça gıdaya ayırmaları gereken pay artıyor. Daha doğrusu, karınlarını doyurduktan sonra geriye pek para kalmıyor ki başka alanlara harcama yapabilsinler.

Kırmızı et fiyatlarındaki yükselişe çözüm arayışları nasıl olumlu sonuçlar verecek onu da göreceğiz. Gelir dağılımındaki temel çarpıklık dedik ya her yerde karşımıza sorunları dağ şeklinde çıkartan da bu aslında.

Zam yağmuru devam edecek görünen o…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Nimet Dönmez Arşivi
SON YAZILAR