"Zanaattan Tasarıma" projesi

"Zanaattan Tasarıma" projesi
İstanbul Modern Zanaat, Sanat ve Tasarım Platformu, ilk projesi "Zanaattan Tasarıma" ile geleneksel sanatların ustaları ile tasarımcıları buluşturdu

İSTANBUL (AA) - İstanbul Modern Zanaat, Sanat ve Tasarım Platformu, ilk projesi "Zanaattan Tasarıma" ile geleneksel sanatların ustaları ile tasarımcıları buluşturdu.

İstanbul Modern'de gerçekleşen proje tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Modern Sanat Müzesi Direktörü Levent Çalıkoğlu, İstanbul Modern Zanaat, Sanat ve Tasarım Platformu’nun geçmiş ile şimdiki zaman arasında bağ oluşturacak projeler kurguladığını belirterek, "Geleneksel sanatlar ile güncel tasarım ve sanat uygulamalarını birlikte üretebilecekleri bir fikir ve çalışma ortamı oluşturmayı amaçladık. Geleneğin barındırdığı potansiyeli keşfetme umudunun son yıllarını yaşadığımızı öne sürmek, eksik ve yanlı bir değerlendirme olmaz." dedi.

El işçiliği ile üretimini sürdüren atölyelerin çoğunun giderek azaldığını ve kapandığını aktaran Çalıkoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Usta-kalfa-çırak bilgi ve tecrübe paylaşımının bittiğinin, var olan atölyelerin aşkla mesleğine bağlı, yüce gönüllü bir avuç insan tarafından inatla sürdürüldüğünün, geçmişten gelen pek çok teknik ve uygulamanın kısa süre içerisinde unutulacağının farkındayız. Platformun ilk projesi dört zanaatkâr/el sanatları ustası ile beş tasarımcı/sanatçıyı beş malzeme üzerinden bir araya getirdi."

İstanbul Modern Mağaza Danışmanı Erdem Akan da tasarımın idealinin değer yaratmak olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Tasarımcının rolü de; değerleri anlamak, yeni yeşermekte olan değerleri desteklemek ve kaybolmakta olanları sürdürülebilir kılmak için çalışmaktır. Teknik şartnamelerin, rekabetin, bütçelerin ve gündelik koşuşturmaların arasında tasarımcılar için bu idealleri unutmak işten değildir. Proje bu bağlamda; durmak, hatırlamak ve ustalığın değerini görünür kılmak için bizlere güçlü bir fırsat sunuyor."

İstanbul Modern Zanaat, Sanat ve Tasarım Platformu’nun ilk projesinde bakır, ahşap, cam, kemik ve sedefle geleneksel üretim teknikleri yeniden yorumlanarak tasarım objelerine dönüştürüldü.

1 Eylül 2015’te başlayan projeye beş sanatçı/tasarımcı ve dört zanaatkâr katıldı. Atilla Kuzu’nun bakır, Hatice Gökçe’nin kemik, Adnan Serbest’in ahşap, Ekrem Yalçındağ’ın sedef ve Seyhun Topuz’un cam için yaptığı tasarımlar Fatma Ayran, Sezgin Yalçın, Gamze Araz Eskinazi ve Battal Yakut (Beto Usta) adlı zanaatkârların dokunuşuyla ortaya çıkan ürünlerle hayat buldu.

- Deneyimler panelde aktarılacak

"Zanaattan Tasarıma" için bir araya gelen tasarımcı/sanatçı ve zanaatkârlar, yaklaşık 6 ayı bulan süreci ve yaşadıkları deneyimi 4 Mayıs 2016’da Erdem Akan’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde paylaşacak.

- Çocuk ve gençlere yönelik atölyeler

İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü tarafından tasarlanan çocuk ve gençlere yönelik atölyelerde projede kullanılan malzemelerle katılımcıların buluşması amaçlanıyor. Mayıs ayı içinde gerçekleştirilecek atölyelerde bakırdan heykel atölyesi, motif atölyesi ve ışık atölyesi düzenlenecek.

Proje sonucu ortaya çıkan ürünler 3 Mayıs 2016 itibariyle yıl sonuna kadar İstanbul Modern Mağaza’da sergilenecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.