Zazaca "Deyimler ve Atasözleri Sözlüğü"

Zazaca "Deyimler ve Atasözleri Sözlüğü"
Tunceli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Selcan'ın 22 yılık çalışmasının ürünü "Zazaca Deyimler ve Atasözleri Sözlüğü" düzenlenen toplantı ile tanıtıldı - Yrd. Doç. Dr. Selcan:- "Yöremizde konuşulan bir

TUNCELİ (AA) - Tunceli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zülfü Selcan tarafından "Zazaca Deyimler ve Atasözleri Sözlüğü" (Qese u Qesê Vırênu Leksikon) hazırlandı.

Sözlük, Tunceli Üniversitesi Kütüphanesi'nde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Selcan, bir bölümünü Zazaca yaptığı konuşmasında, sözlüğün bu alanda ilk olduğunu savundu.

Sözlüğün üniversite tarafından basıldığını ve bölüm öğrencilerine hediye olarak dağıtılacağını belirten Selcan, şunları kaydetti:

"Zazaca Deyimler ve Atasözleri Sözlüğü, 22 yıllık bir çalışmanın ürünüdür. Dışarıda konuştuğumuz zaman atasözlerini insanların konuşmalarından bulmak veya toplamak çok sabır isteyen bir şeydir çünkü insanlar bu kelimeleri sürekli kullanmıyor, nadir kullanılan kelimelerdir. Bunları sabırla dinlemek, not etmek, bir araya getirmek, toplamak, bu işle uğraşanlar daha iyi bilir, çok sabır isteyen bir çalışmadır. Bu da ülkemize, hepimize, öğrencilerimize hayırlı olsun ve ülkemizin tarihinde ilk olarak böyle bir şeyin, yöremizde konuşulan bir dilin eseri olarak ortaya çıkması hepimiz için gurur vericidir."

Selcan, daha sonra Zazaca ve Türkçe imzaladığı sözlüğü öğrencilere hediye etti.

Toplantıya Tunceli Üniversitesi rektör yardımcıları Prof. Dr. Muzaffer Aşkın, Prof. Dr. Nihat Tosun, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Erdal Gür ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.