Zeybekci, İso Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda Konuştu

Zeybekci, İso Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda Konuştu
Ekonomi Bakanı Zeybekci: (1)"Bugün ikinci çeyrek büyümemiz yüzde 3,8 civarında çıktı. Üçüncü çeyrek büyümemiz bunun biraz daha altında olabilir ama dördüncü çeyrek büyümemiz çok daha yüksek olacak"- "Türkiye bugüne kadar ıskaladıklarının sebebini iyi an

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bugün ikinci çeyrek büyümemiz yüzde 3,8 civarında çıktı. Üçüncü çeyrek büyümemiz bunun biraz daha altında olabilir ama dördüncü çeyrek büyümemiz çok daha yüksek olacak" dedi.

Zeybekci, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda, son dönemde yaşanan terör olaylarına değinerek, "Bu illetin tek bir ilacı var. Kol kola olmak, omuz omuza olmak, daha güçlü bir dayanışma içinde olmak" diye konuştu.

Anlayış ve hoşgörülerinin zafiyet olarak algılandığını belirten Zeybekci, hükümet olarak hiç kimsenin siyaseten kendi kendini yok etme pahasına dahi girişmeye cesaret edemediği bir sürecin altına imza attıklarını dile getirdi.

Zeybekci, çözüm sürecinin bir cesaret işi olduğunu vurgulayarak, "78 milyon vatandaşımızın birlikte yaşaması için bu adımların atılması gerekiyordu. Bunda pişman değiliz" ifadelerini kullandı.

Terör örgütü PKK'nın büyük ahtapotun birçok kolundan sadece bir tanesi olduğuna işaret eden Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti:

"O PKK'yı, o terör örgütünü, o bölücü örgütü yönetenleri de yönetenler olduğunu biliyoruz. Birileri maalesef son dönemlerde o ahtapotun ucunu güvercin şekline boyayarak bu ülkede farklı bir noktaya getirmeye çalıştı." 

 

- "Türkiye yüzde 3,8'lik ikinci çeyrek büyüme rakamı ile dünyada en yüksek yedinci büyüme rakamına ulaştı"

 

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin bugüne kadar ıskaladıklarının sebebini iyi anlamadığını, Türkiye'nin kendisini geride bırakan ağırlıkları tespit edemediğini vurgulayarak, "Ayak bağı olan kurum ve kurallardan kurtulmadan 2023, 2053 ile 2071 hedeflerine ulaşmak hayal" dedi.

Türkiye'nin ikinci çeyrek büyüme rakamının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 civarında olduğuna işaret eden Zeybekci, "Üçüncü çeyrek büyümemiz bunun biraz daha altında olabilir ama dördüncü çeyrek büyümemiz çok daha yüksek olacak" şeklinde konuştu.

Nihat Zeybekci, yüzde 3,8 büyümenin Türkiye için yerinde saymak demek olmadığını vurgulayarak, Türkiye'nin her sene 1,6 milyon vatandaşına iş üretmek mecburiyetindeki bir ülke olduğunu dile getirdi.

Zeybekci, "Türkiye her yıl ortalama yüzde 5 büyümek zorunda olan bir ülke. Bunun altındaki tüm rakamlar bizim için kabul edilebilir değil" değerlendirmesini yaptı. 

Türkiye'nin 13 yıllık büyüme ortalamalarının yüzde 4,7 olduğu bilgisini veren Zeybekci, "2008 krizinden sonra bugüne kadar 24 çeyrekte ortalama büyümemiz yüzde 5,1. Ben bakan olduğumda yüzde 5,6 idi, şimdi 5,1'e geldi. Böyle devam ederse, bu 5 rakamında da ortalamayı aşağı çekersek, bunu bence tehlike çanları olarak görmemiz lazım" ifadelerini kullandı. 

Dünya genelinde yaşanan ekonomik gelişmelere de değinen Zeybekci, şunları söyledi:

"ABD ekonomisi için aşırı değerli dolar kabul edilebilir ve sürdürülebilir değildir. Geçen senenin başında dolar/avro paritesi 1,36 idi, bu senenin ortalamasına geldiğimizde 1,10'nun altında. Bu şu demek; geçen 1 yıl içerisinde dolar endeksini oluşturan 6 para birimi, dolar karşısında yüzde 21 değer kaybetmiş."

Zeybekci, Türkiye'nin yüzde 3,8'lik ikinci çeyrek büyüme rakamı ile dünyada en yüksek yedinci büyüme rakamına ulaştığının da altını çizdi.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.