Zihinsel Engelli Çocuklar, Halı Dokuyarak El Becerilerini Geliştiriyor

Zihinsel Engelli Çocuklar, Halı Dokuyarak El Becerilerini Geliştiriyor
Uşak Engelsiz Yaşam Merkezinde kalan zihinsel engelli çocuklar, el sanatları atölyesindeki halı tezgahında kök boyası iplerle Uşak halısı dokuyor - Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Peltek:- "Çocuklarımıza meşguliyet sağlamak, üreterek yaşama bağlılıkl

UŞAK (AA) - Uşak Engelsiz Yaşam Merkezinde kalan zihinsel engelli çocuklar, el sanatları atölyesinde kök boyası iplerle tarihi üne sahip Uşak halısı dokuyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Uşak Engelsiz Yaşam Merkezinde kalan zihinsel engelli kız çocuklarına yönelik merkezde oluşturulan el sanatları atölyesinde takı, ahşap boyama, ebru, boncuk işleme gibi çeşitli el sanatları kursları düzenleniyor.

Merkezde kalan 8 engelli kız, 4 ay önce Uşak Belediyesi Dokur Evi'nden getirilen halı tezgahında kök boyası iplerle desen, ilmek sayısı, renk, askı ve çözgü özellikleriyle 14. ve 15. yüzyıllarda Avrupa saraylarını süsleyen Uşak halısı dokumaya başladı.

Halı tezgahı başında her gün diledikleri kadar vakit geçiren 8 kız öğrenci, tamamlandığında yaklaşık 4 metrekare olacak halıyı merkezde sergilemek istiyor.

- "Çocukların yaşama bağlılıklarını arttırmayı amaçlıyoruz"

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mustafa Peltek, Uşak Engelsiz Yaşam Merkezinde kalan kızların talepleri doğrultusunda etkinlikler planladıklarını, halı dokumanın da bunlardan biri olduğunu belirtti.

Uşak halılarının tarihi üne sahip olduğunu, kendilerinin de kızların böyle bir işi öğrenmelerine aracı olduklarını ifade eden Peltek, "Çocuklarımıza meşguliyet sağlamak, üreterek yaşama bağlılıklarını artırmak amacıyla el sanatları atölyesinde çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Çocuklarımızın ürettiği bu ürünler, merkezimizi ziyarete gelenlere hediye ediliyor. Burada kocaman bir aileyiz, devletimiz onlar için tüm imkanları seferber etmiş durumda." dedi.

- El ve beyin koordinasyonları güçlendi

Merkezin el sanatları öğretmeni Bedia Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızların halı dokuma işinde giderek hızlandığını, sıkılana kadar halı tezgahında vakit geçirdiklerini söyledi.

Uşak halılarının geçmişte Avrupa saraylarını süslediğini, merkezde çocukların çintemani deseninde halı dokuduklarını anlatan Budak, "Kızlarımıza önce düğüm atmayı öğrettik, ardından deseni tanıttık, hangi renkte ip kullanacaklarını ilk zamanlar ben söylüyordum, zamanla kendileri dokumaya başladı. Halı dokuma işi dikkat gerektiren bir şey. Gözlemlediğim, halı dokuyan kızların el ve beyin koordinasyonunun zaman içinde arttığı. Kızlar dönüşümlü olarak halı dokuyor, Bu yıl sonuna doğru olmazsa ilkbaharda halıyı tamamlamayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Halı dokuyan kızlardan İlknur Y, halı dokumayı öğrendiği için çok mutlu olduğunu belirterek "Tüm renkleri kullanıyorum, hiç sıkılmadan halı dokuyorum çok eğleniyoruz." ifadelerini kullandı.

Yasemin K. ise halı tezgahı başında uzun süre vakit geçirdiğini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.