"Zika virüsü, kafatası küçük bebeklere yol açıyor"

"Zika virüsü, kafatası küçük bebeklere yol açıyor"
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Doç. Dr. Şimşek: "Virüs anneye bir şey yapmıyor ancak bebeklerde ağır sorunlar oluşturuyor. Gebe annelerde düşüğe ve anne karnındaki bebeklerin beyin dokusunda kireçlenmeye yol açarak, kafatası küçük bebekler doğmasına n

KIRIKKALE (AA) - Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Doç. Dr. Yavuz Şimşek, "Zika" virüsünün hamile kadınlarda düşüğe ve anne karnındaki bebeklerin beyin dokusunda kireçlenmeye yol açarak kafatası küçük bebeklerin doğmasına neden olduğunu söyledi.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sivrisineklerden geçerek anneye bulaşan virüsün bebeklerde beyin hasarına neden olduğunu ifade etti.

Virüsün belirtilerinin normal griple aynı olduğunu vurgulayan Şimşek, dantel şeklinde deri döküntüsü, göz arkasında şiddetli ağrı ve küçük eklemlerde ağrı gibi durum farklılıkları oluşturduğunu dile getirdi.

Bu virüsün bir yetişkinde veya çocuk da görüldüğünde sessiz seyrettiğini ve kalıcı bir etkisinin olmadığını anlatan Şimşek, hamilelerde ise anneden bebeğe geçişin söz konusu olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Hastalık bebeğe kan yoluyla bulaşıyor. Virüs anneye bir şey yapmıyor ancak bebeklerde ağır sorunlar oluşturuyor. Gebe annelerde düşüğe ve anne karnındaki bebeklerin beyin dokusunda kireçlenmeye yol açarak, kafa tası küçük bebeklerin doğmasına neden oluyor. 2015 yılı başından 2016 ocak ayına kadar Brezilya'da yeni salgında 3 bin 500 kafatası küçük çocuk doğdu. Bu normalde binde bir olasılıkta görünen bir hastalık."

Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türünün ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika Ormanlarındaki maymunlarda görüldüğünü ve ilk kez 2007 yılında Güneydoğu Asya’da salgın yaptığını aktaran Şimşek, "Dünya Sağlık Örgütü bir yıl içerisinde 3-4 milyon kişinin kusurlu doğum yapabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Bu uyarı çok önemli. Çünkü virüsün neden olduğu düşünülen beyin gelişim kusuru, beyinde kalıcı hasara ve zeka geriliği yapıyor. Düzelebilen bir tablo değil. Virüsün tam bir tedavisi de yok. Virüsün insandan insana bulaşabileceği ihtimalinden dolayı virüsü taşıdığını düşünen kişilerden uzak durmak lazım" değerlendirmesini yaptı.

Avrupa Hastalık Merkezi'nin Danimarka’da bir kadında hastalık bulgusuna rastladığını anımsatan Şimşek, Dünya Sağlık Örgütü’nün de acil bir toplantı yaparak hasta sayısının artması sebebiyle dünyada kıtalar arası salgın açısından alarm verdiğine dikkati çekti.

- "Virüsün yayıldığı ülkelerden ve alanlardan uzak durmak gerekiyor"

Afrika, Güney Amerika ve Güney Doğu Asya’ya seyahat edecek hamileler ve hamilelik düşünenlerin iptal etmesinin gerekli olduğuna dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"Türkiye’de özellikle düğünler yaz aylarında oluyor. Genç çiftler arasında Güney Doğu Asya ve Bora Bora Adalarına balayına gitmek trend bu aralar. Eğer hemen bir gebelik düşünülüyorsa bu tarz tatil planların tamamının iptal edilmesi gerekiyor. Virüsün yayıldığı ülkelerden ve alanlardan uzak durmak gerekiyor. Eğer buralara hamileler zaruretten gidiyorsa sivrisinek ısırığına karşı sulak yerlerden uzak durulması ve uzun kollu kıyafetler ile çorap giyilmesi gerekiyor. Gündüz bu sivrisinekler daha aktif olduğundan klimalı bir ev ortamında bulunulması, dışarı çıkılacaksa akşam saatlerinin tercih edilmesi bu virüsten insanları koruyacaktır. Bir de hamile vatandaşlarımız bu ülkelere ziyaret etmişlerse ülkeye döndüklerinde mutlaka ultrasonla bebeğin kafa tası gelişiminin ve bebeğin gelişiminin kontrolünün yapılması gerekir."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.