Zirvenin sahibi: Onsa İnşaat

Zirvenin sahibi:  Onsa İnşaat
1985 yılından beri inşaat sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla üst sıralarda ismini taşıyan Onsa İnşaat yaptığı yatırımlar ile Konya’nın parlayan yıldızlarından olmaya devam ediyor.

1985 yılından beri inşaat sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla üst sıralarda ismini taşıyan Onsa İnşaat yaptığı yatırımlar ile Konya’nın parlayan yıldızlarından olmaya devam ediyor. Firmanın kurucusu olan Rasih Özdoğan öncülüğünde hedefledikleri zirveye ulaşan Onsa İnşaat Konya’da fark yaratacak yeni projelere imza atmanın heyecanının içerisinde. Şirketin kuruluşunu, hedeflerini ve daha birçok şeyi Rasih Özdoğan ile konuştuk.

 

Kendinizden bahseder misiniz?

1959 Konya doğumluyum. Ama aslen Niğdeliyim. Konya Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi 1982 yılında mezun oldum. Uzun yıllardır da bu sektördeyim.

Onsa İnşaat nasıl yola çıktı?

1985 yılında Onsa İnşaatı birkaç arkadaş olarak kurduk. Daha sonra o arkadaşlarım ayrıldı. O tarihten beri de aile şirketi olarak devam etmekteyiz. 31 yıldır Konya’da hizmet veriyoruz. Mimar olduğum için çoğunlukla taahhüt ve proje işlerini yapıyoruz. 100’ün üzerinde proje gerçekleştirdik. Farklı farklı projelere imza attık. Bunun dışında inşaat malzemeleri satan şirketimiz de oldu. Şimdiler de ise büyük projeler üzerinde çalışıyoruz.

Sadece mimarlık üzerine çalışmak varken neden bütün işi üzerinize aldınız?

Mezun olduğumuz yıllardaki şartlar ile bugünkü şartlar çok farklıydı. Sadece proje yapmakla geçim sağlanamıyordu. Mecburen inşaata da girmek zorunda kaldık. Bunun yanında mimar olarak projelerimizin çizimini tamamlayıp teslim ediyoruz. Ancak teslim ettikten sonra, projelerimiz tam anlamıyla uygulanmıyor. Ticari kaygılar nedeniyle kalitesiz malzeme kullanılıyor ya da projeden feragat ediliyor. Bu da benim en üzüldüğüm konulardan bir tanesi. Çünkü çizimlerim benim çocuğum gibi. Yaptığımız çizimler şehirde güzel görünsün takdir görelim istiyoruz. Bu nedenle de bütün işi kendimiz yapıyoruz.

1985 yılından bu yana emin adımlarla ilerlemeyi neye borçlusunuz?

1985’den bu yana Türkiye’de şartlar çok değişti. Ekonomik darlıklar bizi de zaman zaman zora soktu. Kendi öz sermayemiz ve aile şirketi olmamızdan dolayı bazı şeyleri daha iyi hedefledik. Sıkıntılı zamanlarda da ayakta kalmayı başardık. Daha sonraki açılış dönemlerinde de biz buradaki hamlelerimizi doğru yaptık.

Bundan sonraki hedefiniz nedir?

Bundan sonrada büyük hedeflerimiz var. Özellikle Meram bölgesindeki Kovanağzı Mahallesi’nde bir takım çalışmalar yapıyoruz. Büyük bir proje peşindeyiz. Barış Caddesi civarında da çalışmamız var. Konya’da en iyisi olmak istiyorduk ve zirveye geldik. Bundan sonra da daha iyisini yapmak için çalışacağız.

Barış Caddesi tarafına doğru projelerinizi kaydırmanızda bir sebep var mı?

Daha elit daha yüksek segmentte bir proje üretmeye çalışıyoruz. Doğal olarak da Arenapark Residences’a başladığımız yer de istediğimiz kalitede bir arsa. Herkes tarafından bilinen bir yer. Bölgesel olarak ayrım yapmıyoruz aslında.  Bizim de satış yaptığımız bir kitle vardı. Bu nedenle o arsa bizim kriterlerimize hitap ediyor.

Arenapark Residences  projenizden bahseder misiniz?

Stadyumun çok yakınında 3265 metre kare arsa alanında olacak projemiz. 96 dairelik 2 blok halinde olan bir site düşünüyoruz. 12 katlı olacak sitemiz, 3+1, 4+1 ve 5+1 konseptli olacak. Bölgede çok kaliteli bir projeye imza atacağız. Ferah bir yapıya sahip olacak bu sitede kapalı otopark, 7/24 güvenlik bulunacak. Kısacası bu projemizde yok yok. Önemli bir özelliği de bulunduğu konum itibari ile çok güzel bir yere sahip.

Sitepark Central Residences projeniz var bir de…

11 bin 373 metre kare arsa alanına yapıyoruz bu projemizi. Kısa zamanda tamamlanmasını bekliyoruz. Çok güzel dönüşler aldık. Yüzde altmışı da satılmış durumda. 20 kat olan ve 168 tane daire bulunan sitede 7/24 güvenlik, kapalı otopark, fitness ve 20’nci katta seyir terası da bulunuyor. Özellikle hanımlar için de mutfak geniş ve kullanışlı hale getirildi.

Aile şirketi olmanın faydaları var mı?

Ortaklıklı işler Türkiye’de biraz zor yürüyor. Çünkü ortaklık özveri isteyen bir şey. Ortak işe bir de para konusu girince farklı şeyler ortaya çıkıyor. Bu nedenle tek çalışmamızda açılım yapmak daha kolay oldu. Daha kesin ve doğru kararlar alabiliyoruz bu sayede.

Konya’da çok fazla inşaat ve müteahhit görebiliyoruz…

Türkiye’de müteahhitlik kavramının bir tarifi yok. Bu nedenle sermayesi olan herkes bu işi yapabiliyor. Ama yapılan işin doğru olması lazım. Çok büyük paralarla doğru iş yapılmıyor. Bu işi yeni yapanla tecrübeli olan arasından çok ciddi fark var. Kalitesiz bir yapı hepimizi etkiliyor. Fiyatlar daha uygun olunca onlara yönelim oluyor.

Bunca firmanın arasından neden Onsa İnşaat tercih ediliyor?

Bu mesleğin içinde 34 yıldır bulunuyorum. Malzemesinden tutun da projenin çizimi, uygulaması her şeyi kendimiz yapıyoruz. Bu nedenle ne yapmak istediğimizi, hangi kalitede bina ortaya çıkacağını önden tahmin edebilme şansını bulabiliyoruz. Bu da bizi hem güvenilir hem de kaliteli kılıyor.

Sektörün belli başlı sorunları neler?

Türkiye’de çok fazla konut yapımı var. Bununla ilgili devletin bir program hazırlaması lazım. Arsa istihdamı konusunda çok fazla zorluk yaşıyoruz. Çünkü konut yapabileceğimiz sınırlı sayıda arsa bulunuyor. Müteahhitlik kavramının tarifinin olmaması da kalitesiz yapıları ortaya çıkarıyor. Firmaların kurumsal bir kimliğe bürünüp özellikle inşaat sektörü noktasında bunun üzerinde durulması lazım.

Konya’da sektörün durumunu nasıl görüyorsunuz?

Konya yerleşim olarak düzenli bir şehir. O düzen yapılan binalarla da devam ediyor. Konya inşaat açısından diğer büyük şehirlerle yakın konumda. Sadece yaşanan global sorunlar doğal olarak Konya’yı etkiliyor. Ancak şu son bir yıldır banka kredilerinden ve diğer olumsuzluklardan dolayı sektörde bir daralma var. Ancak ilerisi için umut doluyuz.

Ev almak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Bir kere alışveriş yapacakları firma çok önemli.  Firmanın yaptığı projelere bakılmalı, plan incelenmeli. Firmanın daha önceden yapmış olduğu evlere gidilmeli ve referans alınmalı.(Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.