Zonguldak'ta maden işçilerinin maaş eylemine son vermesi

Zonguldak'ta maden işçilerinin maaş eylemine son vermesi
İşçilerden Demir: "Maden şartları zordu. 11 gün boyunca devamlı çoluk çocuğumuzu ve ailemizi düşündük. Bize maaşımızın tamamını elden alma şartıyla tazminatlar için yasal sürecin başlatılması sözü verildi"

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında örgüte finansal destek sağlandığı gerekçesiyle kayyum atanan özel maden şirketinde çalışan ve önceki dönemden kalan maaşlarını alamadıkları için 11 gündür sürdürdükleri ocaktan çıkmama eylemine son veren 19 işçi, yaşadıklarını anlattı.

Bölüm Mahallesi'ndeki maden şirketinde tamirat, bakım ve söküm işleri yapan, 4 aydır maaşları yatırılmadığı gerekçesiyle 18 Mayıs'ta eylem başlatan ve bugün eylemlerine son veren 19 işçi, Zonguldak Polisevinde aileleriyle görüştü.

Gazetecilere açıklama yapan işçilerden Serkan Demir, 11 günlük eylemleri boyunca arkadaşlığı ve paylaşımı öğrendiklerini söyledi.

Maden ocağının soğuk olduğunu ifade eden Demir, "Yaşam şartları olsun, havasızlık olsun, oksijensizlik olsun... Hasta olanlarımız oldu. Bugün çıkmasaydık, belki daha kötü olacaktı. Maden şartları zordu. 11 gün boyunca devamlı çoluk çocuğumuzu ve ailemizi düşündük. Bize maaşımızın tamamını elden alma şartıyla tazminatlar için yasal sürecin başlatılması sözü verildi. Emniyet müdürü her akşam geldi, bizimle ilgilendi." diye konuştu.

Madenci Ramazan Pehlivanoğlu da ocaktaki eylem süresince ölümle baş başa olduklarını anlattı.

Zor şartlarla mücadele ettiklerini aktaran Pehlivanoğlu, "İçeride soğuk, havasızlık ve gaz ortamı vardı. Ölümle baş başaydık. Haklarımızı alana kadar oradaydık. Bize söz verildi. Her konuda bize yardımcı olunacak. Öyle çıktık." görüşünü paylaştı.

İşçilerden İsa Çoban da maden ocağından çıktıklarını, işsiz olduklarını kaydederek, "Biz ekmek parası için yer altındaydık. Kamaların üzerinde yattık. Çok kötü bir süreçti. Battaniyelere sarıldık. Emniyet müdürünün verdiği ekmek ve şekerli suyla ayakta durduk. Biz yetkililerden iş imkanı istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kilimli ilçesinde FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında örgüte finansal destek sağlandığı gerekçesiyle kayyum atanan özel maden şirketinde çalışan yaklaşık 100 işçi, kayyum atanmadan önceki dönemden kalan maaşları yatırılmadığı gerekçesiyle 18 Mayıs'ta ocaktan çıkmama eylemi başlatmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.