1. Türk Havacılık ve Uzay Çalıştayı

1. Türk Havacılık ve Uzay Çalıştayı
TÜBİTAK Başkanı Ergin:- "Sürdürülebilir bir milli uzay ve havacılık strateji altyapısı oluşturmamız gerekiyor"- "Uzay ve havacılık alanındaki kazanımlarımız, afet yönetiminden tarıma, meteorolojiden şehirlerin planlanmasına, savunmadan ülke refahına kadar

ANKARA (AA) - Türki̇ye Bi̇li̇msel ve Teknoloji̇k Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Arif Ergin, Türkiye'nin, sürdürülebilir bir milli uzay ve havacılık strateji altyapısı oluşturması gerektiğini belirtti.

Ergin, 1. Türk Havacılık ve Uzay Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, uzay teknolojilerinin haberleşme, savunma, seyrüsefer, gök bilimi gibi her türlü amaca hizmet eden, uzay araçlarının tasarımını, fırlatılmasını, yörüngeye yerleştirilmesini ve faydalı veri aktarımını kapsayan geniş bir alan olduğunu söyledi. Arif Ergin, "Bu alanlarda söz sahibi olan, dünyada söz sahibi olur. Biz de havacılık ve uzay sanayimizin dünya ile rekabet edebilir hale getirilmesini istiyoruz ve bu isteğimizi hayata geçirebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz." dedi.

TÜBİTAK'ın bu alandaki projeleri hayata geçirirken ulusal güvenlik gereksinimlerini karşılayan sistem ve teknolojileri özgün olarak araştırma, geliştirme, üretme ve yönlendirme yeteneğine sahip olmayı hedeflediğini vurgulayan Ergin, sistem ve teknoloji alanlarında dünya ölçeğinde rekabet, işbirliği veya karşılıklı bağımlılık gücünün tesis edilmesine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Uzay çalışmalarının 2000’li yıllardan itibaren gittikçe artan bir hızda ilerlediğini ve dünya çapında bir rekabet alanına dönüştüğüne değinen Ergin, "Başta ABD olmak üzere, Avrupa, Rusya, Çin, Japonya, Hindistan, Kanada ve Brezilya gibi ülkeler, toplamı 200 milyar dolara yaklaşan boyutta uzay çalışmaları kaynakları oluşturmaktadır. 2050 yılını hedef alan çalışmalarda, dünya dışı gezegenlere insanlı uzay uçuşları ve detaylı gezegen incelenmeleri amaçlanmaktadır. Böyle bir noktada bizim güçlerimizi, bilgilerimizi, tecrübelerimizi birleştirmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Türkiye'nin, sürdürülebilir bir milli uzay ve havacılık strateji altyapısı oluşturması gerektiğini belirten Ergin, şunları kaydetti:

"Bu ancak tedarik zincirinin işleyişinin desteklenmesi, mevcut kaynaklara paydaşların erişiminin kolaylaştırılması, Ar-Ge yatırımının artırılması ve kapsama alanının genişletilmesi, yeni Ar-Ge projelerinin tanımlanması, teknolojik alan çerçevesinde detaylı yol haritalarının çıkartılması, tekrarların önlenmesi, sivil-askeri teknolojilerin çift kullanım potansiyelinin araştırılması ile mümkündür. Sonuç olarak ifade etmek gerekirse, uzay ve havacılık alanındaki kazanımlarımız, afet yönetiminden tarıma, meteorolojiden şehirlerin planlanmasına, savunmadan ülke refahına kadar bir dizi kazanımlar sağlayacaktır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.