"11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü"

"11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü"
TÜRKTOB Başkanı Gencer:- "Ülkemizde tohumculuk sektörü, bugün artık yaklaşık 1,3 milyar dolarlık işlem hacmi ile dünyada ilk 10 arasında yer alan ve artık bugün hem ülke içerisinde hem de ülke dışında çok hızlı bir şekilde faaliyetlerine devam eden, tüm d

TEKİRDAĞ (AA) - Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gencer, "Ülkemizde tohumculuk sektörü, bugün artık yaklaşık 1,3 milyar dolarlık işlem hacmi ile dünyada ilk 10 arasında yer alan ve artık bugün hem ülke içerisinde hem de ülke dışında çok hızlı bir şekilde faaliyetlerine devam eden, tüm dünyada artık kendinden söz ettiren bir sektör" dedi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesinde, Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) tarafından "11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü" kutlamaları düzenlendi.

Gencer, Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, tarımsal üretimin tohum olmadan olamayacağını söyledi.

Tohum üretiminin ıslahla başladığını ve Islah olmadan gıda güvenliğinin ve tarımsal üretimin geleceğinin garanti altında olması çok zor olduğunu ifade eden Gencer, "Bu anlamda biz bitki ıslahçılarının da bu özel günün gerçekten çok önemsiyoruz ve bunun anlamlı bir şekilde kutlanmasının çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum." dedi.

Türkiye'de tohumculuk sektörü olarak gelinen noktanın gurur verici ve sevindirici olduğunu aktaran Gencer, şöyle konuştu:

"Ülkemizde tohumculuk sektörü, bugün artık yaklaşık 1,3 milyar dolarlık işlem hacmiyle dünyada ilk 10 arasında yer alan ve artık bugün hem ülke içerisinde hem de ülke dışında çok hızlı bir şekilde faaliyetlerine devam eden, tüm dünyada artık kendinden söz ettiren bir sektör. Gelmiş olduğumuz noktayı çok iyi özümsememiz gerekiyor. Kendimizi görmemiz gerekiyor ve var gücümüzle de daha iyi noktaya varmak için de çalışmamız gerekiyor."

Gencer, dünyada nüfusun hızla arttığını ama ekilen toprakların sınırlı kaldığını vurgulayarak, "Bu anlamda bizim olmazsa olmazımız birim alandan daha yüksek verim almak, bu verim de hem yüksek verim hem de kaliteli olmak zorunda. Dolayısıyla bu ancak yeni geliştirilecek üstün vasıflı çeşitlerle mümkün olabilecektir bunu da ancak siz değerli ıslahçılar yapacaksınız. Gerçekten bu anlamda ıslahçılarımıza çok önemli görevler düşüyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'de tohumculuk sektörünün geliştiğini, büyüdüğünü ancak bunun yanında kamuoyunda tohumla ilgili yer alan yanlış bilgilerin ve haberlerin insanların tohumla ilgili, ürünlerle ilgili, beslenme ile ilgili konularda gereksiz kaygıya kapılmalarına neden olduğunu kaydetti.

NKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu da Türkiye'nin, Avrupa ve Asya arasında hem kültürel hem de doğal bir köprü konumuna sahip olması, iklim ve coğrafi farklılıklar göstermesi nedeniyle zengin bir bitki çeşitliliğine sahip olduğunu belirterek, "Türkiye'nin bitki çeşitliliği özellikle de büyük önem taşıyan tohumculukta yerel çeşitler ve yabani akrabalarının bitki ıslahında kullanılması çalışmaları çok önem arz etmektedir." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin bugün tarımsal anlamda geçmişe göre daha bilinçli, tohumun önemini kavramada ve bitki ıslahında daha iyi bir noktada yer aldığını ifade eden İstanbulluoğlu, "Ülkemiz doğal kaynakları arasında en başta yer alan tarım, başta insanımızın ve milletimiz olmak üzere devletimizin de yegane kalıcı zenginliği olmakta, bugünümüzün ve yarınımızın teminatı olup bizim güç kaynağımız." ifadelerini kullandı.

BİSAB Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yalçın Kaya da, BİSAB'ın tohumu geliştirip piyasaya süren, bitki ıslahçılarını içinde barındıran, onların hakkını koruyup, gözeten, ıslahçılar arasında işbirliğini, bilgi ve becerilerini arttırarak, sektörümüzün daha da gelişmesini hedefleyen, yetkilerini yasalardan alan kamusal bir kurum olduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Fahri Altay, BİSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi Eser, tohumculuk firmaları temsilcileri Dr. Mehmet Kömeağaç ve Mehmet Hüsemoğlu'nun sunumları ile "Tohumculukta Ar-Ge Çalışmaları" konulu panel gerçekleştirildi.

Etkinlik sonunda, Türk bitki ıslahına emek veren kişi ve kuruluşlara ödülleri verildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.