"13. eTürkiye Ödülleri" töreni (2)

"13. eTürkiye Ödülleri" töreni (2)
TBV Yönetim Kurulu Başkanı Eczacıbaşı:- "50 milyona yakın Türk vatandaşının kişisel verilerinin 2009'da çalınmış olması, bu bilgilerin güvenliği konusunda bizi biraz korkuya sevk ediyor. Biz böyle durumlarla daha karşılaşacağız. Ama hazırlıklı olmalıyız.

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, "50 milyona yakın Türk vatandaşının kişisel verilerinin 2009'da çalınmış olması, bu bilgilerin güvenliği konusunda bizi biraz korkuya sevkediyor. Biz böyle durumlarla daha karşılaşacağız. Ama hazırlıklı olmalıyız. TC kimlik numarasını korumak için yapılan güvenlik kontrollerinin artırılarak, 2 hatta 3 katmanlı yeni doğrulama yöntemlerinin mutlaka hayata geçirilmesi gerekiyor." dedi.

TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen "13. eTürkiye (eTR) Ödülleri" töreni TBMM'de gerçekleştirildi.

Eczacıbaşı, törende yaptığı konuşmada, teknolojideki hızlı gelişmelere dikkati çekerek, Türkiye'nin buna ayak uydurmak için daha da hızlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de açık veri üretimi ve kullanımı konusunda bugüne kadar bazı adımlar atılmakla birlikte fazla bir ilerleme kaydedilemediğini belirten Eczacıbaşı, bir an önce hayata geçirilmesini bekledikleri "Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı''nda yer alan "Açık verilerin kullanımının yaygınlaştırılması" hedefini desteklediklerini bildirdi.

Benzer bir hedefin Bilgi Toplumu Strateji Belgesi'nde de olduğunu aktaran Eczacıbaşı, "Dijitalleşmenin hızlanmasıyla birlikte artacak olan veri akışını sağlıklı, bilimsel ve ekonomiye fayda sağlayacak şekilde işlememiz için kişisel verilerin korunmasında, siber güvenlik gibi çağdaş uygulamaların benimsenmesini görmek büyük dileğimiz." dedi.

Bu yönde atılmış önemli bir adımın da Kişisel Verilerin Korunması Kanunu olduğunu hatırlatan Eczacıbaşı, bu kanunun, AB müktesebatına uygun bir şekilde yönetmeliklerinin hızlandırılmasını ve Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun, AB'deki muadillerine uygun olarak bağımsız yapıda teşkilatlanmasını önemli bulduklarını belirtti.

-"Veri, artık dünyamızın yeni petrolü"

Eczacıbaşı, "Veri, artık dünyamızın yeni petrolü. Bu petrolü, yasadışı yollardan ele geçirip kullanmak isteyenlerin de sayısı gittikçe artıyor. Siber saldırılar ve organize hırsızlık, ulusal güvenliğe yönelik önemli bir tehdit. Bu tehdit sadece bizim ülkemiz için değil, siber güvenliği gelişmiş ülkeler için de geçerli." değerlendirmesinde bulundu.

Faruk Eczacıbaşı, "50 milyona yakın Türk vatandaşının kişisel verilerinin 2009'da çalınmış olması, bu bilgilerin güvenliği konusunda bizi biraz korkuya sevk ediyor. Biz böyle durumlarla daha karşılaşacağız. Ama hazırlıklı olmalıyız. TC kimlik numarasını korumak için yapılan güvenlik kontrollerinin artırılarak, 2 hatta 3 katmanlı yeni doğrulama yöntemlerinin mutlaka hayata geçirilmesi gerekiyor. Böyle bir sistemi hayata geçirmenin nispeten kolay, ama çok da gerekli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

- "Sanayi 4.0 Projesi için çok çalışmamız gerekiyor"

Törende konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Koç, bugün dünyada 3,4 milyar internet, 3,8 milyar mobil, 2,3 milyar sosyal medya kullanıcısı bulunduğunu, bu rakamların henüz işin başı olduğunu söyledi. 2020 yılında mobil kullanıcı sayısının 5,5 milyara ulaşmasının öngörüldüğünü anlatan Koç, bu rakamın elektrik ve temiz suya erişen, otomobile sahip insan sayısını da aşacağının beklendiğini kaydetti.

Teknoloji alanındaki gelişmelerin iş yapı sistemlerini ya değiştirdiğini ya da yeniden kurduğunu vurgulayan Koç, "İnsan oğlu her devirde bir yarış içinde. Bu yarışta hep bir adım önde olanlar ise tarih boyunca teknolojiyi en iyi kullananlar olmuş. TÜSİAD olarak biz de bu anlayışla bugünün rekabet avantajı yaratmanın yolu olan dijital ekonomiyi tüm çalışmalarımızın odağına almış durumdayız." dedi.

Koç, üzerinde bir yıldır çalıştıkları 'Sanayi 4.0' Projesinin tanıtımını yaptıklarını anımsatarak, ülke olarak bunun üzerinde çok çalışılması gerektiğini vurguladı.

TÜSİAD'ın teknoloji konusundaki çalışmalarını anlatan Koç, "Bu yarışmada da temel hareket noktamız dijitalleşen ekonomi içerisinde dijital devletin varlığının çok büyük önem taşıdığı, çok büyük sorumluluk taşıdığıdır. Gerek gelirler, gerek harcamalar olsun, istihdam hacmi dikkate alındığında kamu ekonomide önemli bir aktör olmuş, her zaman da önemli bir aktör olmaya devam edecektir." ifadesini kullandı.

Kamunun vatandaşların ve iş dünyasının ihtiyaçlarını öngörerek, bunlara yönelik düzenlemeler yapmasının artık yeterli olmadığına dikkati çeken Koç, şöyle devam etti:

"Yeni kamu yönetimi yaklaşımı, vatandaşların ve iş dünyasının kendi ihtiyaçlarını belirledikleri ve kamu ile işbirliği içerisinde çözüm geliştirdikleri bir yapıya geçmektedir.

Kamu yönetiminde vatandaş odaklı yaklaşımdan, vatandaşın yönlendirdiği bir yaklaşıma doğru bir dönüşüm hızla yaşanmaktadır. Ülkemizin de bu dönüşümü yakalamasında ve kamunun dijital yetkinliklerinin artmasında e-Devlet'e önemli sorumluluklar düşmektedir."

- "e-Devlet uygulamalarımız daha çok vatandaşa hitap ediyor"

Ali Koç, Türkiye'nin kamu hizmetlerinin online sunumu konusunda 150 ülke arasında 53, kamu web sitelerini kullanmaları açısından vatandaşların uygunluğunda ise 64. sırada bulunduğunu bildirdi. AB ülkeleri içerisinde Türkiye'nin, kullanıcı odaklılık bakımından ilk sıradaki ülkeler grubu, şeffaflık bakımından ise ikinci sıradaki ülkeler grubunda yer aldığını anlatan Koç, Avrupa'da e-Devlet uygulamalarının daha çok iş dünyasına, Türkiye ve İzlanda'da da ise vatandaşa hitap ettiğini kaydetti.

Koç, "Dijital katılımcı modelleri sayesinde kamunun politika oluşturma, hizmet tasarımı ve sunumu süreçlerinde vatandaşların, iş dünyasının ve sivil toplum örgütlerinin katkılarını daha etkin bir şekilde alabilmelerini sağlıyor." şeklinde konuştu.

e-Devlet Projesi'nin üst düzeyde sahiplenilmesi gerektiğine işaret eden Koç, "Bilişim teknolojileri kullanımındaki artış, mobil uygulamaların gelişimi dikkate alındığında e-Devlet ve mobil devlet alanlarında çok hızlı mesafe kat etme potansiyeline de sahip olduğumuzu rahatlıkla ifade edebiliriz. Ancak e-Devlet projelerinin sayısı arttıkça ve hizmetler çeşitlendikçe kamuda ortak uygulamalar ve birlikte çalışabilirlik önemli hale geliyor." ifadelerini kullandı.

e-Devlet'in daha şeffaf ve hesapverilebilir, daha yenilikçi ve katılımcı, kapsayıcı, çok güvenilir bir devlet için hem bir fırsat hem de zaruret olarak gördüklerini dile getiren Koç, öte yandan her şeyin odağındaki insan kaynağının daha çok geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

"eTürkiye Ödülleri"nin farkındalık yaratılması konusunda önemli bir girişim olduğuna inandığını dile getiren Koç, yarışmaya başvuran tüm belediye temsilcilerini kutladı.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.