19. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı

19. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı
Program, 22 ülkeden 44 iş adamının katılımıyla KOTO'da gerçekleştirildi- KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Özdağ:- "2016'nın ilk 4 ayına baktığımızda 6,3 milyar dolar ihracat, 4,1 milyar dolar da ithalat gerçekleştirmişiz. Rakamlar iyi görünüyor ama potansiyeli

KOCAELİ (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Dışişleri Bakanlığının işbirliğinde 19'uncusu düzenlenen Türkçe Konuşan Girişimciler Programı, 22 ülkeden 44 iş adamının katılımıyla Kocaeli'de yapıldı.

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Konferans Salonu'nda düzenlenen buluşmada, katılımcılarla Türk iş adamları ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, programda yaptığı konuşmada, Doğu Avrupa ve Orta Asya'daki ülkelerin hızlı bir ekonomik gelişim sağlamaya başladığını söyledi.

Doğu Asya'nın birçok ülkesinin ticarette Avrupa'dan bir adım öne geçmeye başladığını ifade eden Özdağ, "Ülkemizin en önemli kaynağı girişimcilik. Neden girişimcilik diyoruz? Balkanlardan Orta Asya'ya kadar yer altı zenginliği olmaksızın büyüyen tek ülkeyiz. Başka hiçbir ülke yok bizim gibi büyüyen. Bunun da tek sebebi var o da girişimcilik. Girişimcilikten dolayı koşuyor ve farklılaşıyoruz. Ülkemizde bu kadar çok girişimci olmasına rağmen yine de 600 bin yeni girişimciye ihtiyacımız var. Özellikle de kadınlar da ciddi girişimcilere ihtiyaç var." şeklinde konuştu.

- "Büyüme, girişimcilikten geçiyor"

Özdağ, dünyada büyümenin girişimcilikten geçtiğini dile getirerek, yer altı zenginliği olan pek çok ülkenin geleceğinin, son 5 yılda petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle değiştiğini kaydetti.

Emtia fiyatlarıyla tek başına büyümenin o ülkeye yetmediğini aktaran Özdağ, "2023, 2050, 2071 hedeflerine, az önce anlattıklarımı gerçekleştirirsek rahatlıkla kavuşacağımıza inanıyorum. Siyasi mekanizmanın reformları, hukuk sisteminin iyileştirilmesi ve kaynak sorunu yaşayan iyi projelerin desteklenmesiyle bu ruhu hızlandırarak iyi işler ortaya koyacağımızı inanıyoruz. Doğru zamanda, doğru pazarlarda bulunmak da çok kıymetli. Zaman kaybetme lüksümüz yok." ifadelerini kullandı.

- "Ticaretimizin daha güçlü olması lazım"

Özdağ, ticarette aynı dili konuşmanın ciddi işler yapılmasını sağladığını anlatarak, iş adamlarının dil sorunu varsa bunu çözmesi gerektiğini bildirdi.

Programa 22 ülkeden 44 iş adamı katıldığını belirten Özdağ, "2015 yılında bu ülkelerle gerçekleştirdiğimiz toplam ticaretimiz yaklaşık 50 milyar dolar. İhracatımız 28,8 milyar dolar, ithalatımız da 20,6 milyar dolar. 2016'nın ilk 4 ayına baktığımızda 6,3 milyar dolar ihracat, 4,1 milyar dolar da ithalat gerçekleştirmişiz. Rakamlar iyi görünüyor ama potansiyelimiz daha fazla. Kocaeli'ye bakarsak 2015 yılında 1 milyar dolarlık ihracatımız, 1,3 milyar dolarlık da ithalat gerçekleştirmişiz. 2016'nın ilk 4 ayında 213 milyon dolar ihracatımız, 268 milyon dolarlık ithalatımız gerçekleşmiş. Birbirine yakın gidiyor rakamlar. Bizim ticaretimizin çok daha güçlü olması lazım. Bunun için de bu programların kıymetli olduğunu düşünüyorum."

Konuşmanın ardından katılımcı iş adamları, Özdağ'a hediye takdim etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.