2. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi

2. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Bülbül: "Öğrencileri ülkemize getirme konusunda çok iyi noktada olduğumuzu rakamlar söylüyor.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül, "Öğrencileri ülkemize getirme konusunda çok iyi noktada olduğumuzu rakamlar söylüyor. 2011'de daha az bir coğrafyadan 8 bin kadar başvuru alırken, şimdi hemen hemen dünyanın bütün ülkelerinden 110 bin başvuru alan bir ülkeyiz." dedi.

Bülbül, Necmettin Erbakan Üniversitesinin iş birliğiyle Konya'da bir otelde düzenledikleri "2. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi"nin açılışında, dünyanın her tarafından Türkiye'de devlet burslarıyla okumak isteyen gençlerden başvuru alındığını söyledi.

Öğrencileri üniversitelere ve ardından yurtlara yerleştirip burslar verdiklerini belirten Bülbül, "Bu yıl da yine tüm dünyadan online başvurular aldık." diye konuştu.

Türkiye'nin uluslararası öğrenciler açısından eğitim merkezi olmayı sürdürdüğünü vurgulayan Bülbül, şöyle devam etti:

"Öğrencileri ülkemize getirme konusunda çok iyi noktada olduğumuzu rakamlar söylüyor. 2011'de daha az bir coğrafyadan 8 bin kadar başvuru alırken, şimdi hemen hemen dünyanın bütün ülkelerinden 110 bin başvuru alan bir ülkeyiz. Türkiye'nin cazibe merkezi olması konusunda son derece iyi bir noktadayız. Aynı şeyi maalesef öğrenciler Türkiye'deyken onlarla ilgilenecek bir mekanizma kurma noktasında söyleyemeyeceğiz. Bu açığımızı yeni yeni kapatmaktayız."

Bülbül, bu açığı kapatmak için üniversitelerde Türkiye Bursları ofisleri açtıklarını, üniversitelerle koordinatörlükler belirlediklerini bildirdi.

Koordinatörlükler aracılığıyla gençlerin "öğrenci-kampüs" ilişkisinden çıkıp "öğrenci-kent" ilişkisine dönmesini sağlamaya çalıştıklarını anlatan Bülbül, bunun gerçekten değerli bir çalışma olduğunu dile getirdi.

Uluslararası öğrencilere yönelik sosyal ve kültürel çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bülbül, "Türkiye olarak 200 yıldır Avrupa ve ABD'ye öğrenciler gönderiyoruz. Ama artık dünyanın her tarafından öğrencilerimiz, genç akademisyenlerimiz Türkiye'de. Onların çalıştığı bir dünya bilgi Türkiye'ye aksın, genç akademisyenlerimiz birbirlerinden haberdar olsunlar istiyoruz." dedi.

- "Yabancı öğretim üyesi kontenjanımızda ciddi artış var"

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de sosyal bilimler konusunun, Türkiye'nin son yıllarda özellikle desteklediği bir alan olduğuna işaret etti.

Kongreyle sosyal bilimler alanına üniversite olarak destekte bulunduklarını belirten Şeker, "Son dönemde özellikle Suriyeli kardeşlerimizin akademik kadromuza katılmasıyla, yabancı öğretim üyesi kontenjanımızda ciddi bir artış söz konusu. ABD'den Kanada'ya, Afganistan'dan Mısır'a kadar çok farklı ülkelerden öğretim üyesi arkadaşlarımız var. Bunlardan da kendi kültürlerini almak üzere karşılıklı dayanışma içerisindeyiz." diye konuştu.

Kosova Kültür Bakan Yardımcısı Rexhep Hoti de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun doğduğu şehre gelmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Türkiye'nin yurt dışında özellikle Kosova'nın tanınması için yaptığı çalışmaların kendilerini onurlandırdığını bildiren Hoti, bugünkü kongrede işlenecek en önemli konulardan birinin Kosova olmasından mutluluk duyduklarını kaydetti.

Kongreye, Konya Valisi Muammer Erol, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.