"2016 Hububat Üretimi ve Piyasa Beklentileri" toplantısı

"2016 Hububat Üretimi ve Piyasa Beklentileri" toplantısı
Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Yılmazkart: - "Türkiye'deki 5,5 milyon üretici Avrupa standardında üretim yapabilse tarımsal üretim hacmimiz 275 milyar dolara yükselmiş olur. Bu açıdan tarımı, ülkemiz için yeni bir fırsat ve gelir alanı görm

BALIKESİR (AA) - Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmazkart, "Türkiye'deki 5,5 milyon üretici Avrupa standardında üretim yapabilse tarımsal üretim hacmimiz 275 milyar dolara yükselmiş olur. Bu açıdan tarımı, ülkemiz için yeni bir fırsat ve gelir alanı görmeliyiz." dedi.

Yılmazkart, Bandırma Ticaret Borsasınca konferans salonunda gerçekleştirilen "2016 Yılında Hububat Üretimi ve Piyasa Beklentileri" konulu toplantıda, dünyada 77 trilyon dolar olan küresel hasılanın yüzde 5'ini tarımın oluşturduğunu söyledi.

Dünya nüfusunun yüzde 40'ının geçimini tarımdan sağladığını belirten Yılmazkart, "Dünyada 5 milyar hektar tarıma elverişli arazi var. Bunun ancak yüzde 28'i kullanılabiliyor. Bunun neticesinde dünyadaki 2 milyar insan açlık ve yoklukla karşı karşıya. Türkiye ise ekilebilir topraklar açısından dünya altıncısı. Türkiye, 365 milyar dolar tarımsal ürün ithalatı yapan 1,5 milyar insanın yaşadığı coğrafyanın tam ortasında bereketli topraklar üzerindedir." diye konuştu.

Türkiye'nin üretimden ve ticaretten istediği payı alamadığını vurgulayan Yılmazkart, şöyle devam etti:

"Bu imkanlar hem ekonomik olarak zenginleşmek hem de bölge politikalarında daha etkin olabilmek için bizlere büyük fırsatlar vermektedir. Özellikle son yıllarda önemli aşamalar kaydettik. Şu an bazı aksaklıklara rağmen 62 milyar dolarlık tarım hasılasıyla dünyada yedinci, Avrupa'da birinci olan bir Türkiye var. Ancak topraklarımızı verimli kullanamıyoruz. Türkiye'deki 5,5 milyon üretici Avrupa standardında üretim yapabilse tarımsal üretim hacmimiz 275 milyar dolara yükselmiş olur. Bu açıdan tarımı, ülkemiz için yeni bir fırsat ve gelir alanı görmeliyiz."

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin de Türkiye'deki ticaret borsalarının referans laboratuvar altyapısına kavuşturulduğunu ifade etti.

Sezgin, "Dünyada tarım borsacılığı, borsa tipinden ürün grubunda uzmanlaşmış ihtisas borsacılığı şekline dönüşme eğilimindedir. Lisanslı depoculuk tarım ürünlerinde ticareti kolaylaştıran, pazar yapısını genişleten, ürün piyasalarının gelişimine ve bu piyasalarda fiyat istikrarına katkı sağlayan, sanayicinin ihtiyaç duyduğu sürekli ve kaliteli hammaddeyi temine yardımcı olan kurumsal bir altyapıdır." dedi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.