2016 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2016 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda
Ekonomi Bakanı Elitaş: -"Süleyman Şah Türbesi taşınırken Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti, hiç kimseden izin almamıştır. PYD'den yardım da istememiştir, yardım da almamıştır"-"Çözüm Süreci, terör örgütünün başını ezme sürecidir. Çözüm Süreci, terör

TBMM (AA) - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Süleyman Şah Türbesi taşınırken Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti, hiç kimseden izin almamıştır. PYD'den yardım da istememiştir, yardım da almamıştır" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Aziz Babuşcu, Maliye Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, AK Parti’ye kadar gelirin adil paylaşımı yerine ideolojik paylaşımının esas aldığını savunarak, üretilen gayrisafi mili hasılanın yüzde 20’sini ülkenin yüzde 80’i paylaşmak zorunda kalırken yüzde 80’in ise yüzde 20’yi paylaştığını söyledi. Ortaya çıkan bu acıklı tabloyu geniş nüfusun lehine dengelemek isteyen partisinin hazırladığı bütçelerle gidişata "dur" dediğini ifade eden Babuşcu, bunun bazı seçkin elitlerce kabul görmediğini, AK Parti'ye karşı cephenin temel tetikleyicisi olduğunu ileri sürdü.

Babuşcu'nun, "Ama bertaraf edemediler, bertaraf edemediniz. Bugün de kulağınıza verilen suflelerle hezeyanda bulunuyorsunuz" sözlerine, muhalefet grup başkanvekilleri tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Babuşcu’nun elitlerden söz ettiğini hatırlatarak, "Türkiye’de AKP öncesi ve sonrasında sermayenin paylaşımı noktasında toplumun geniş emekçi kitlelerinin aleyhine belli yerlerde kümelenme vardır. Bunun Babuşcu’ya yakın sermaye gruplarında yoğunlaştığı doğrudur. Babuşcu’nun bahsettiği kişiler taraf değiştirmiştir. Bunun değişmesi ancak CHP iktidarında olacak” dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de sataşma gerekçesiyle söz alarak, Cumhurbaşkanı ve danışmanları ile kabine üyelerinin açıklamaları arasında 180 derece fark olduğunu savunarak, "AKP karşıtlığı üzerinden bir muhalefet yok, sizde bir çatlama durumu var. Dışarıda sıkışıklık, içeride üçe bölünme durumu var; Erdoğan ve beraberindekiler, Hükümet ve Davutoğlu, Abdullah Gül ve muhalif kanat Hamamönü’nde fraklı konuşuyor. Bu öyle bir noktaya geldi ki Gül’e yakın olduğu için iş adamları ve holdingelere operasyon başladı. Kendi gerçeğinizi görün" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, sataşma gerekçesiyle söz alarak, "Siz geldiğinizde bu ülkenin en zengin yüzde 1'inin toplam servetteki payı yüzde 36'ydı, 2015 sonu itibarıyla yüzde 54 oldu. Bu devlet birikim ve tahakküm aracıydı, siz gelip bunu değiştirmediniz, orayı ele geçirdiniz, yine birikim ve tahakküm aracı olarak kullanıyorsunuz" dedi.

İstanbul'da 15 sene içinde 250 milyar dolarlık kent rantı oluşturulduğunu ve paylaşıldığını öne süren Bekaroğlu, "Siz yeni bir birikim aracı olarak inşaatı ve kent rantlarını getirdiniz, imar değişiklikleriyle büyük paralar oluşturdunuz. Devletin elindeki arsaları imar değişikliği yapılmadan çok ucuza sattınız. 10 milyon, 12 milyon dolara sattığınız o arsadan 700-800 milyon dolarlık rant oluşturuldu. 100 milyonu masraf olarak çıkıyorsun, 600 milyon dolar paylaşıldı. Eski zenginlerin yerine yenilerini oluşturuyorsunuz, eskilerin bir kısmını da zaten siz zengin ettiniz" ifadelerini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da kara para aklamadan dolayı İran'da Babek Zencani'nin idama mahkum edildiğini belirterek, "Zencani'nin ortağı Rıza Sarraf'ın önüne yatanlar, bu kara para aklamak için yapanların hesap vereceği günün geleceğini düşünmüyor musunuz? Bu paralar kime gitti? Niye hesap vermiyor? Zencani ile Reza Zarrab arasında, şirketler arasında bir ilişki tespit edildiğine göre İran'da, kara para aklamayla ilgili idam cezası verilebiliyorsa bunun ortağının yaptıkları, 84 milyar avronun, kara paranın aklanması için yapılanların hesabının sorulmadığı bir ortamda bu hangi vicdana sığar? Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı neden İran'daki bu soruşturma dosyasını Türkiye'ye getirmedi, bu konuda yargı çalıştırılmadı? Bunun hesabını vermeniz ya da sizin sormanız gerekmiyor mu? Reza Zarrablar kazandı, millet kaybetti" diye konuştu.

-Süleyman Şah Türbesi'nin taşınması ve Müslim'in sözleri

CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, PYD Başkanı Salih Müslim'in "Onlar inkar edebilir ama operasyon için İstanbul'daydık. Ankara'da bir ekip oluşturulmuştu ama istediğim zaman hem Kobani hem onlarla konuşabilirdim. Sayın Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu çok iyi bilir kimlerle görüştüğümü" dediğini belirterek, sözlerin doğru olup olmadığını sordu ve açıklama yapılmasını istedi.

AK Parti milletvekillerinin kendisine laf atması üzerine "Ben orada esaret olmuşum. Esaret olduğum için sizin utanmanız lazım" karşılığını verdi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Yılmaz'ın sözlerine yanıt verirken, "Süleyman Şah Türbesi taşınırken, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti, hiç kimseden izin almamıştır. Süleyman Şah Türbesi'ne giderken etrafında konuşlanmış kişilere, gruplara, her kim varsa 'ben Süleyman Şah Türbesi'ni alacağım, getireceğim, Türkiye sınırlarına yaklaşıyorum, herhangi bir müdahale olduğu zaman gerekli cevabı vereceğim' demiştir ve TSK, Süleyman Şah Türbesini bugünkü konumuna taşımıştır. PYD'den yardım da istememiştir, yardım da almamıştır" diye konuştu.

CHP'li Bekaroğlu'nun gelir dağılımıyla hiç alakası olmayan şeyler söylediğini ifade eden Elitaş, "Bunu genel başkanları da söylüyor. Nüfusun yüzde 1'lik kısmı toplam gelirlerin yüzde 54'ünü alıyor' diyor. Bu rakamları nereden alıp da söylüyorsunuz, nereden buluyorsunuz? Nerede üretiyosunuz? Yani rakam üretme merkezi midir, farklı şeyi söyleme merkezi mi?" karşılığını verdi.

Elitaş, nüfusun en fakir yüzde 5'lik kısmının 2006 yılında toplam gelirlerin binde 8'ini alırken 2014 yılında yüzde 1'ini aldığını, nüfusun en zengin yüzde 5'lik kesiminin yüzde 20 alırken bugün ise yüzde 18,4'ünü aldığını söyledi. Elitaş, nüfusun en fakir yüzde 10'luk kısmının 2006 yılında yüzde 2,1 alırken şu anda yüzde 2,5 aldığını, en zengin yüzde 10'luk kısmının 30,6 alırken bugün yüzde 28,9 aldığını kaydetti.

AK Parti'nin çözüm sürecini devam ettirdiğini ve devam ettireceğini ifade eden Elitaş, "Çözüm Süreci ile Kürt vatandaşlarımızla problemimiz yok. Çözüm Süreci, terör örgütünün başını ezme sürecidir. Çözüm Süreci, terör örgütünü çukura gömme sürecidir. Çözüm Süreci'nden herhangi bir şekilde taviz vermeyeceğiz" dedi.

-"İstifa edecek misiniz?"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baliken, bir kabine üyesinin yanlış bilgi vermesinden hicap duyduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Sayın Bakan da çok iyi biliyor ki Süleyman Şah Türbesi ile ilgili operasyon yapıldığı zaman, Sayın Feridun Sinirlioğlu, Sayın Salih Müslim ve Sayın Sırrı Süreyya Önder İstanbul'da o krizi bizzat yönetmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti askerinin IŞİD canilerinin elinde can vermemesi için PYD ile ilgili bütün o süreçleri, bizzat buradan kriz masası üzerinden müdahale ederek götürmüşlerdir. Sanırım Sayın Elitaş'ın bilgisi yoktur. Eğer inkar etmeye devam ederse Sayın Sinirlioğlu ile hemen bir telefon görüşmesi yaparak Genel Kurula bilgi vermesini rica edeceğim. Çünkü bu utanılacak ya da ayıplanacak bir durum değil. AKP hükümeti PYD'den cihadist gruplarla birlikte hareket etmesini istemiştir. Eğer beraber hareket ederse Ankara'da temsilcilik sözü, Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın ticarete açılması sözünü vermiştir. PYD bunu kabul etmediği için tutumunu değiştirmiştir."

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ekonomi Bakanı Elitaş'ın gelir ile servet farkını iyi bilmesi gerektiğini belirterek, 2002-2016 servet karşılaştırmasını kendisinden beklediklerini söyledi. Özel, Müslim'in "Süleyman Şah Türbesi'nin taşındığı gece İstanbul'daydım. Sinirlioğlu ve ekibiyle irtibatlandım" şeklinde demeci bulunduğunu anlatarak, Elitaş'a, "İstanbul'da mıydı, değil miydi? İstanbul'da olduğu ve Sinirlioğlu ile telefon görüşmesi yaptığı ispatlandığında istifa edecek misiniz? diye sordu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise "Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu yer vatan toprağı... Bu vatan toprağından çekilmeyi zafer olarak aktarmak son derece yanlış. PYD'nin fotoğrafları ve terörist başının paçavralarıyla süslendiği bir yere getirildiği gayet açık ve net. Yeni tarihin sembolünü, Eşme ruhu ve İmralı canisiyle inşa ettiniz. PYD lideri, Davutoğlu ile görüşmüştür. Asıl vahim olan Süleyman Şah ile ilgili operasyonunun PYD ile düzenlendiğinin ortaya çıkmasıdır. Bu esef vericidir. Terör örgütüyle görüşen sensin. Başkonsolos ve 49 vatandaşın terör örgütünce rehin alınmasına sebebiyet veren kimlerdir?" dedi.

Elitaş, yeniden söz alarak, servetle ilgili bugüne kadar herhangi bir istatistik yapılmadığını belirtti.

Bakan Elitaş, Özel ve Vural'a, "Üzülerek ifade ediyorum; CHP Grup Başkanvekilinin kılavuzu Salih Müslim olmuş, Oktay Bey'in kılavuzu da terörist başı olmuş. Onun sözüyle hareket ediyorsunuz. 'Salih Müslim böyle dedi, kayıtlarda var' diyorsunuz. Açık ve net söylüyorum; Süleyman Şah Türbesi oradan getirilirken, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve silahlı kuvvetleri oradaki unsurlara 'Ben Süleyman Şah Türbesi'ni getireceğim, yanlış hareket yapan olursa, bedelini öder' demiştir. Olayın özü budur" şeklinde yanıt verdi.

MHP'li Vural, Elitaş'a tepki gösterdi. Elitaş ise Vural'a, "Bu hükümetin dediğine niye inanmıyorsun?" diye tepki gösterdi.

Baluken, Elitaş'ın yaptığı açıklamaları tekzip etmesini kınadığını belirterek, "Yanlış bir şey yapılmadı. O gece Müslim, Sinirlioğlu ve Önder'den oluşan kriz masası süreci sağ ve salim yönetti ve çok şükür o türbenin PYD'nin denetiminde olan bir yere taşınması sağlandı. Türkiye'de bombaları patlatan IŞİD ile ilgili mevzuda rahatsızlık duyulmuyor, Türk askerinin canı için kendi canını ortaya koyan Kürtlerle ilgili rahatsızlık duyuluyor. Kürtler, Türkiye için tehdit değil. Bu temel ve önemli konular, ucuz polemiklere kurban edilmemeli" diye konuştu.

CHP'li Özel, "Sayın Bakan servet konusunda çuvalladı. Allah'tan rahmeti Ecevit döneminde siz yoktunuz. O zaman 'Ayşe tatile çıksın' demek yerine Yunan ordusuna ve İngiltere'ye haber verip Kıbrıs'ı, Türkiye'ye taşıttırırdınız siz" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.