22 Mart Dünya Su Günü

22 Mart Dünya Su Günü
CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca: - "Türkiye'nin gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli su bırakabilmesi için kaynakların çok iyi korunup akılcı kullanılması gerekmektedir"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Türkiye'nin gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli su bırakabilmesi için kaynakların çok iyi korunup akılcı kullanılması gerektiğini bildirdi.

Karaca, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, suyun, tarım ve endüstri için bir üretim girdisi olduğunu, bu nedenle gelişmeyi belirleyen stratejik bir özellik taşıdığını belirtti.

Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 5 bin metreküpten fazla olan ülkelerin "su zengini", bin metreküpten az ülkelerin ise "su fakiri" kabul edildiğine dikkati çeken Karaca, "Ülkemizde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı bin 600 metreküptür. Türkiye kişi başına kullanılabilir su miktarı bakımından 'su fakiri' ülkeler arasında görülebilir." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin 2023 yılı nüfusunun 100 milyon olacağının öngörüldüğüne değinen Karaca, şunları kaydetti:

"Bu durumda 2023 için kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı bin 125 metreküp civarında olacaktır. Ayrıca tüm bu tahminler mevcut kaynakların tahrip edilmeden aktarılması durumunda olacaktır. Rakamların da gösterdiği gibi, Türkiye'nin gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli su bırakabilmesi için kaynakların çok iyi korunup akılcı kullanılması gerekmektedir. Ülkemizin su potansiyelinin yüzde 59'luk büyük bir kısmı geliştirilmeyi beklemektedir. Küresel çok uluslu şirketler gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerdeki suyun geliştirilmesine talip olmuşlardır. Bu durum kamunun elinde bulunan su kaynaklarının sermayenin eline geçmesine neden olacaktır. Yani insanlığın ortak malı olan su, ticari bir mala dönüşecektir. Ülkemizde suyun her alanda özelleştirilmesi süreci hızla devam etmektedir. Su gibi toplumsal bir değerin, küresel su şirketlerinin kar hesabına terk edilmesi kabul edilemez, edilmemelidir."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.