28. Uluslararası Saraybosna Kitap Fuarı

28. Uluslararası Saraybosna Kitap Fuarı
Türkiye, Saraybosna Kitap Fuarı'na, ulusal stantla ve onur konuğu ülke statüsünde iştirak edecek

ANKARA (AA) - Türkiye, 28. Uluslararası Saraybosna Kitap Fuarı'na, ulusal stantla ve onur konuğu ülke statüsünde katılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye, bugün açılışı yapılacak ve 25 Nisan'a kadar sürecek Saraybosna Kitap Fuarı'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ulusal stantla, onur konuğu ülke statüsünde ve zengin bir kültürel program ile yer alacak.

Bakanlık, Saraybosna'da İskenderiya Kültür ve Spor Merkezi'nde düzenlenen Saraybosna Kitap Fuarı'na 2004, 2013, 2014 ve 2015'te katılmıştı.

Türkiye'nin 160 metrekarelik ulusal stantla katılım sağlayacağı fuarda, Bakanlık koordinasyonunda, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı da yirmişer metrekarelik stantlar açacak. Stantta, Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'den 9 yayıncıya yer verilerek, yayınları sergilenecek.

Türkiye'nin standında, Bakanlığın prestij eserleri ve Türk Edebiyatının Dışa Açılımı (TEDA) Programı kapsamında yayımlanmış eserlerle Türk yayın dünyasının seçkin eserleri sergilenecek. Türkiye'nin tarihi ve turistik yerlerinin tanıtıldığı el kitapları da ziyaretçilere ücretsiz dağıtılacak.

Türkçe eserlerin yabancı dillere çevrilmesini teşvik amacıyla 2005'te başlatılan TEDA program kapsamında bugüne kadar Türkçe eserlerin 65 ülkede 59 farklı dilde yayımlanması için destek sağlandı.

Program kapsamında 10 yılda 2001 esere destek verildi ve baskı öncesi destek verilen bu eserlerden bugüne kadar bin 567'si yayımlandı. Farklı ülkelerden 474 farklı yayınevine, 483 yazarın yapıtları için destek verildi. Söz konusu program kapsamında Bosna Hersek'te bulunan yayınevlerinden gelen 88 başvuru desteklendi. Başvurulan bu eserlerden bugüne kadar 49'u Boşnakça yayımlanarak okurlarla buluştu.

- Türk kahvesi ikram edilecek

Türkiye'nin standında ayrıca ziyaretçilere Türk kahvesi ikramı edilecek ve Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla ebru sanatı uygulamalı tanıtılacak. Fuara katılan ses sanatçılarının vereceği mini konser eşliğinde bugün saat 15.00'te Türkiye Ulusal Standı'nın açılışı yapılacak.

Fuarda, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün katkılarıyla organize edilen Balkanlarda Osmanlı kültürü, mimarisi ve tarihini ön plana çıkaracak ve Osmanlı'nın Balkanlardaki izlerini yansıtacak, arşiv kaynaklarıyla desteklenmiş ve 35 görselden oluşan "Balkanlarda Osmanlı Medeniyeti" başlıklı sergi, Türkiye'den yazar ve akademisyenlerin katılımlarıyla panel ve söyleşi gibi etkinlikler düzenlenecek.

Etkinlikler, Türkiye Ulusal Standı başta olmak üzere Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi gibi mekanlarda gerçekleştirilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.