28. Uluslararası Saraybosna Kitap Fuarı

28. Uluslararası Saraybosna Kitap Fuarı
Türkiye'nin ortak ülke olarak katıldığı Uluslararası Saraybosna fuarı açıldı

SARAYBOSNA (AA) - Türkiye'nin ortak ülke olarak katıldığı 28. Uluslararası Saraybosna Kitap Fuarı, törenle açıldı.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki fuarın açılış törenine, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Türk Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Akif Yaman ve Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Soner Şahin'in yanı sıra çok sayıda kitapsever katıldı.

Erdem, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bu fuara onur konuğu olarak katılmasının çok güçlendirici ve onurlandırıcı olduğunu, Bosna Hersek ile tarihi, kültürel ve akrabalık bağları olan Türkiye'nin fuara katılımının önemli olduğunu ifade etti.

Turşucu da dünya yayıncılık piyasasında Türkiye'nin 11'inci sırada olduğunu söyleyerek, edebiyat ve sanatı kültürleri geliştirme koridoru olarak gören Türkiye için uluslararası anlamda düzenlenen kitap fuarlarının son derece önemli olduğunu belirtti.

Saraybosna'nın, Türkiye için özel bir yeri ve anlamı olduğunu ifade eden Turşucu, "Bosna Hersek bizim için Bursa'dan, İstanbul'dan, Konya'dan farkı olmayan, kardeşlerimizin olduğu bir ülkenin adıdır." dedi.

Erginay ise Türkiye ve Bosna Hersek'in sadece ekonomik ve ticari anlamda bütünleşme köprüleri kurmasının dışında, gerçekleşen fuarla dil, edebiyat ve kültür alanlarındaki köprülerin de sağlamlaştığını söyledi.

- Türkiye Ulusal Standı ziyaretçilerini bekliyor

Fuara, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa ülkeleri ile Suudi Arabistan ve İran'dan yaklaşık 200 yayınevi 2 binden fazla kitapla katılıyor.

Fuarda, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı'nın da stantları yer alıyor. Stantlarda ayrıca, Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'den 9 yayıncıya yer veriliyor.

Fuarda, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün katkılarıyla organize edilen Balkanlarda Osmanlı kültürü, mimarisi ve tarihini ön plana çıkaracak ve Osmanlı'nın Balkanlardaki izlerini yansıtacak, arşiv kaynaklarıyla desteklenmiş, 35 görselden oluşan "Balkanlarda Osmanlı Medeniyeti" başlıklı sergi, Türkiye'den yazar ve akademisyenlerin katılımlarıyla panel ve söyleşi gibi etkinlikler düzenlenecek.

Etkinlikler, Türkiye Ulusal Standı başta olmak üzere Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi gibi mekanlarda gerçekleştirilecek.

28. Uluslararası Saraybosna Kitap Fuarı, 25 Nisan'a kadar ziyarete açık kalacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.