SIFIR OTOMOBİL KRİZİ!

SIFIR OTOMOBİL KRİZİ!
Sıfır otomobiller bayilere hiç gelmeden fabrikalarda henüz banttan inmeden satılıyor, araç alacaklara 2-3 ay sonrasına gün veriliyor. Sektör temsilcileri, bayilerde teşhir için otomobil bulamıyor

 

Kamu bankalarının yerli üretimi desteklemek amacıyla geçen ekim ayında hazırladığı "Otomotivde Yerli Üretime Özel Taşıt Kredisi Kampanyası"nın uzatılmasıyla otomobil ve hafif ticari araç satışlarındaki hareketlilik "tam gaz" devam ediyor. Sıfır otomobiller bayilere hiç gelmeden fabrikalarda henüz banttan inmeden satılıyor, araç alacaklara 2-3 ay sonrasına gün veriliyor. Yerli üretim araçların yanı sıra diğer markaların da kampanyalara devam etmesi satışların katlanmasını sağlıyor. Araç alacakların taleplerine yetişmekte güçlük çeken sektör temsilcileri, bayilerde teşhir için otomobil bulamıyor. Sektör temsilcileri, kampanyanın başlamasından itibaren Ekim-Aralık 2019 dönemini bir önceki yılın aynı aylarına göre yüzde 25,5'lik artışla kapattı. Geçen yılın son 3 ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarında 197 bin 751 satış rakamına ulaşan sektör, 2020'ye de iyi başladı. Sıfır otomobil ve hafif ticari araç satışları, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 90 artarak 14 bin 373'ten 27 bin 273'e yükseldi.

3 AY SONRASINA GÜN VERİLİYOR

Araç satışlarındaki artış ile ilgili açıklama yapan Koyuncu Otomotiv Otomobil Satış Müdürü Murat İçil, faiz oranlarındaki kademeli indirim ile sıfır otomobillerde patlama yaşandığını dile getirerek, “Merkez bankalarının faiz indirimi, sıfır araç satışlarında müthiş bir etkisi oldu. Bizler de müşterilerimize kredili satış yapıyoruz, bu nedenle insanlar yüzde 0,69 faizle beraber krediyle araç alıyor. Son 3 ayda yaşanan tüm kayıplar bu indirim ile telafi edildi. Otomobil ve ticari araç satışlarında toplamda yüzde 90 oranında artış yaşandı. Taleplere yetişemiyoruz. Müşterilere yaklaşık 3 ay sonrasına gün veriliyor. Araçlar bayiye gelmeden müşterilere satılmış oluyor” dedi.

BAYİ GÖRMEDEN SATILIYOR

Bayraktarlar Konya Merkon Mercedes-Benz Bayii Satış Yetkilisi Mustafa Ertürk, piyasanın hareketlendiğini ve otomobil sektörünün en iyi dönemlerinden birisinin yaşandığını kaydetti. Ertük, 2. el otomobil piyasasında artan fiyatlar nedeniyle müşterinin sıfır araçlara ilgi duymaya başladığını ifade ederek, “Kamu bankaları tarafından başlatılan ve süresi uzatılan Otomotivde Yerli Üretime Özel Taşıt Kredisi Kampanyası ile beraber, sektörün en hareketli dönemlerinden bir tanesi yaşanıyor. Çok fazla talep var. Bunlara yetişmekte zorlanıyoruz. Araçların çoğu bayi görmeden fabrikadan satılmış oluyor, neredeyse elimizde araç kalmadı. Yapılan kampanya sayesinde de bu yıl satışların aynı seviyede ilerleyeceğini düşünüyoruz. Bu durumdan oldukça memnunuz. Otomobil satın alan müşterilerimize ayar sonrasına gün veriyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum