3. Uluslararası Üniversite Müzeleri Birliği Konferansı

3. Uluslararası Üniversite Müzeleri Birliği Konferansı
Üniversite Müzeleri Birliği Platformu Başkanı Erbay:- "Son yıllarda pek çok üniversitenin arkeolojik kazıları, açık hava müzelerinin sayılarını arttırdı. Müzeler interaktif sunumlarını ön plana çıkartan, halkla paylaşan, uygulama ve araştırma merkezlerine

EDİRNE (AA) - Edirne'de, 3. Uluslararası Üniversite Müzeleri Birliği Konferansı düzenlendi.

Üniversite Müzeleri Birliği Platformu Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay, Sultan 2. Bayezid Külliyesi'nde düzenlenen konferansta, bilimsel alanda bilginin dağıtıldığı ve yayıldığı mekanlar olan üniversite müzelerinin, son yıllarda modern müze alanından çok enstitü görevi görmeye başladıklarını vurguladı.

Erbay, 1990'dan sonra üniversite müzelerinde araştırma sayılarının arttığını ve kişisel gelişimlerin ön plana çıkmaya başladığını ifade ederek, üniversite müzelerinin destek olarak pek çok araştırmaya yol gösterdiğini belirtti.

Ekonomik ve teknolojik gelişmelerle kaybolan değerlere sahip çıkma algısının oluştuğunu anlatan Erbay, konuşmasına şöyle devam etti:

''Eğitim aracı olarak bugün, bilginin sunumu değişti müzelerde, üniversite müzelerinin önemi ortaya çıktı. Üniversite ve müzeler güçlerini birleştirerek, yeni bir eğitim platformu yarattı. Sosyal hizmet anlayışına ışık utan çalışmalar artmaya başladı. Bununla birlikte vatandaşlara yönelik birçok aktivite üniversite müzelerine kaymaya başladı. Son yıllarda pek çok üniversitenin arkeolojik kazıları, açık hava müzelerinin sayılarını arttırdı. Müzeler interaktif sunumlarını ön plana çıkartan, halkla paylaşan, uygulama ve araştırma merkezlerine dönüştü. Müzelerde yapılan çalışmalar bilimsel araştırmalara destek ve kaynak oldu. Pek çok proje, üniversite müzeleri üzerinden yürütülmeye başladı."

Fethiye Erbay, sağlık sektörünün, bilimsel odaklı olan, birden fazla bilim alanına hitap eden ve güçlerini birleştiren üniversite müzeleriyle ilgilenmeye başladığını aktardı.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ise böyle bir konferansa ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

Üniversitelerinin 1982'de kurulduğunu anlatan Yörük, tarihi ve kültürüyle bir üniversitenin kurulabileceği en güzel yerde olduklarını söyledi.

Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi hakkında bilgiler veren Yörük, tarihi mirası sahiplenmek adına üniversitelerin en uygun mekanlar olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından katılımcılar açılışı yapılan sergiyi ve külliyeyi gezdi.

Akademisyenlerin üniversitelerindeki müzelerinin tanıtımlarını yaptığı konferans, yarın sona erecek.

3. Uluslararası Üniversite Müzeleri Birliği Konferansı

3. Uluslararası Üniversite Müzeleri Birliği Konferansı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.