42 proje hazır

42 proje hazır
AK Parti Konya Milletvekili Aday Adayı Bekir Soylutürk, 42 projeyle milletvekilliğine aday. İşte Soylutürk'ün o projeleri

AK Parti Konya Milletvekili Aday Adayı Bekir Soylutürk, 42 projeyle milletvekilliğine aday. Bu projelerden bir bölümü ülkesel bazda, bir bölümü ise Konya için tasarlanmış. Projeler istihdam ve ekonomiyi canlandırmaya yönelik. Kendisi de ziraat mühendisi olan Bekir Soylutürk, binlerce işsiz ziraat mühendisinin görevlendirilerek ülkede pek çok sorunun çözülebileceği inancında. Bekir Soylutürk, bu projelerin bir bölümünü röportajda anlattı…

Röportaj: Çiğdem Kurut

Bu projeleri hangi süreçte hazırladınız?

Ziraat mühendisiyim ve mesleğim dolayısıyla vatandaşlarla sürekli iç içeyim. Herkes gibi ben de görüyorum ki ülkemizin en büyük sıkıntılarından biri istihdam. Bunları uzun bir süreçte hazırladık.  Bir tarafta binlerce ziraat mühendisi işsiz, diğer tarafta ülkemiz tarım açısından büyük bir potansiyele sahip.  Ülkemizde kayıt altında veya kayıt dışı tarım yapılmayan büyük alanlar mevcuttur. Tarım yapılmayan bu alanların üretime katılması için işsiz 20 bin ziraat mühendisinin devreye sokulması gerekir. Kırsal alandaki üreticileri ve çiftçileri destekleyip kalkındırmaya yönelik projeler de var.

dscf2518.jpg

Projeleri hazırlarken siyasete girme, milletvekili olma planlarınız var mıydı?

Şu ana kadar hiçbir siyasi partiyle temasım olmadı.  Üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra kendi işime ve çiftçilere nasıl faydalı olabilirim çabasıyla hep dünyadaki gelişmeleri takip ettim. Benim görüşüme AK Parti’nin misyonu, vizyonu çok yakın olduğu için de AK Parti’yi tercih ettim. Zaten 12 yıldır da belli konularda AK Parti camiasına hizmet ediyorduk. Böyle başladı. Bu projelerin kendimize kalması bir şey ifade etmez. Üst makamlara ilettiğimizde ülke ekonomisini canlandırması ve ülke insanına fayda vermesi önemli.   Milletvekili seçilsek de seçilmesek de büyüklerimize zaten aktaracağız. Bunlar bizde kapalı kutu şeklinde kalmayacak, paylaşacağız.

Ülke ekonomisinin tarımla canlanacağı inancını mı taşıyorsunuz?

Yürüyen bir sistem var zaten. Bu sistemin aksaklıklarını düzelterek hatta üzerine neler konulursa tarımı dünyada ilk 5’in içerisine çıkarabiliriz derdindeyiz. Bu arada Konya’yı ön plana  nasıl çıkartabiliriz. Çözüm odaklı,  istihdam odaklı ve aynı zamanda bütün alana hitap eden projeler. Şu ana kadar da aksaklıkların belirlenerek yazıldığı bir proje formatında. Ülke açısından tarım çok önemli. Uygun projelerle tarım, ülke ekonomisine, istihdama önemli katkı sağlayacak.

dscf2521.jpg

Konya’ya özel projeleriniz ne?

Konya’ya özel olan projeler daha çok çözüm odaklı. Kentin nüfusu   her geçen yıl artıyor.  Bu da ihtiyaç maddelerin artması anlamına geliyor. Özellikle gıda maddelerinin tüketiminde kalite çok önemli. Halkımızın en önemli besin kaynaklarından biri beyaz et. Bilindiği gibi Konya’da beyaz et üretimi hemen hemen hiç yapılmamaktadır. Konya’nın beyaz et tüketimi günlük 100 tondur. Bunun tamamına yakını Adana, Kocaeli, Bursa gibi illerimizden ve büyük markalar tarafından temin ediliyor. Konya beyaz et üretimine girerse Konya için hem fiyatlarda düşüş olacak hem de önemli bir istihdam yaratılacak. 100 ton tavuk etinin üretilmesi için en az 450 çiftçi ailesine iş imkânı sağlanacak demektir. Buna etçil civcivlerin ve bu civcivlerin üretimi için ihtiyacı olan yumurta üretimini de hesaba koyduğunuzda bu projenin yarattığı istihdam yaklaşık bin kişi demektir.

Tarımsal desteklemelerde ne gibi aksaklıklar var?

 Tarımsal desteklemelerde, iyi tarım uygulamaları desteğinin tarla bitkilerine de verilmesini sağlamak ilk iş.  İyi tarım uygulamalarında tarımsal destekler meyve ve sebzeye verilmekte ancak tarla bitkilerine verilmemektedir. Oysa Konya’mızda tarımın çok büyük bir kısmı tarla bitkilerinin yetiştirilmesiyle yapılmaktadır. Konya çiftçimizin de bu imkândan yararlanması için desteklerin tarla bitkilerine de verilmesi hususunda çalışmalar yapacağım. Bu aynı zamanda tarımda sertifika ve markalaşmayı da beraberinde getirecektir. Bu uygulama sağlandığı zaman çiftçinin aynı alandan elde ettiği gelir daha da artacaktır. Diğer taraftan çiftçi ne ürettiğini, devlette ne üretildiğini bileceğinden üretim miktarı ve kalitesi kontrol altına alınmış olacak. Ayrıca, ihracatçımız üretilen ürünün ne kadarının ihraç edilebileceğini önceden bildiğinden, pazar imkânı araştırması yapabilecek ve ihracat imkânı artacaktır. İhracatın artması demek gelirin artması demektir.

dscf2522.jpg

 Sulama sorunu nasıl çözülecek?

Konya Ovası'ndaki sulanabilir arazinin artırılması noktasında ilave su imkanlarına ihtiyaç var. Konya Ovası'nın sulanabilecek alanı yaklaşık 20 bin kilometredir. Göksu Havzası’ndan yılda 414 milyon metreküp su geldiği takdirde Konya Ovası’nın % 70’lik kısmı sulama imkânına kavuşacak geriye kalan % 30’luk kısmının sulanabilmesi için de ilave su imkânlarına ihtiyacımız olacaktır. Konya Ovası’nın tamamının sulu tarıma açılabilmesi için Konya Havzası’na en yakın su kaynağı havzamızın yakınından geçen Kızılırmak'ın suyunun bir kısmının da Konya Ovasına getirilmesi önem arz etmektedir. Milletvekili olarak bize görev verildiğinde bu konuyu yakından takip edeceğim. Konya Ovası sulu tarıma tam ulaştığında ekonomiye katkısı büyük olacaktır. Bu da Konya’ya yeni iş imkânı, ilave refah demektir"

Ürün çeşitliliği konusunda da projeniz var mı?

Ekonomik değeri yüksek olan ürünlere gereksinimimiz var. Çiftçilere yönelik iş fikirlerine de. Kültür bahçesinde salep yumrusu yetiştirmek bunlardan biri. Dondurmanın hammaddesi salep orkidesi doğadan toplanan bir bitki. Doğada giderek azalırken kültür bahçelerinde üretme denemeleri başarılı oldu. Taze salep yumrusunun kilosu 25 TL'den satılıyor. Müşterisi hazır ve çok kârlı bir iş. Endemik bitki çeşidi açısından dünyanın en zengin ülkelerinden birinde yaşıyoruz. Türkiye’de yetişen 10 bin bitki çeşidinin 3 bini bu kapsama giriyor. Buna karşılık toplanabilen, ekimi yapılabilen yaklaşık 400 bitki çeşidimiz bulunuyor. Salep orkidesi de bu bitki türlerinden biri. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde doğada yetişiyor. Salep orkidelerinin üretimi konusunda 10 yıldır çalışan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü işin ticari boyuta taşınması için de adımlar atıyor. Enstitüde görevli ziraat mühendisleri Mehmet Tutar ve Fatih Çiçek tarafından yürütülen proje, deneme safhasından çıkıp tarlaya ekilecek hale getirilmiş. Böyle çalışmaları yaygınlaştırmak, yeni ürünleri denemek gerek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum