52. Münih Güvenlik Konferansı

52. Münih Güvenlik Konferansı
Bakanlar, anlaşmaya rağmen Suriye’de şiddetin durması konusunda umutlu değil- Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier’e göre başarı şansı yüzde 51, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’a göre ise yüzde 49- İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond:“Son haftalarda Rusya ter

MÜNİH (AA)- Münih Güvenlik Konferansı’nda Suriye konusunu tartışan Alman, İngiliz ve Rus dışişleri bakanları, Suriye’de ateşkes konusunda umutlu konuşmadı.

Konferans Başkanı Wolfgang Ischinger’in, Münih’te varılan anlaşma sonrasında, Suriye’de şiddetin durması ihtimalini nasıl değerlendirdiklerini sorması üzerine, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier “yüzde 51” yanıtını verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD, Suriye muhalefeti ve bölge ülkelerini eleştirdiği uzun bir konuşma sonunda “yüzde 49” karşılığını verdi.

Aynı oturumda konuşmacı olan İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'un, “Rusça bilmiyorum, ama bu konuşma sonrasında başarı oranı yüzde 0’a yakın derdim” sözleri salonda gülüşmelere yol açtı.

Hammond, panelde yaptığı konuşmada, Rusya’nın son dönemde ılımlı muhalefeti hedef alan hava operasyonlarını eleştirerek, bunların siyasi çözüm sürecini zora soktuğunu söyledi.

İngiliz Bakan, “Son haftalarda Rusya terörizmle mücadele adı altında ılımlı muhalefeti bombaladı. Rusya önümüzdeki günlerde bu bombardımanı durdurmadığı, önemli ölçüde azaltmadığı müddetçe ılımlı muhalefet sürece katılmayacak. Onlardan böyle bir beklenti de olamaz. Şiddetin durdurulup durdurulmayacağı Kremlin’in tavrına bağlı” şeklinde konuştu.

- DAEŞ’e karşı işbirliği vurgusu

Philip Hammond, DAEŞ kaynaklı terör ve mülteci krizinin Avrupa güvenliğine tehdit oluşturduğunu söylerken, “Rusya dahil DAEŞ’e karşı mücadelede yer alan ülkelerin güç birliği yapmalarının, DAEŞ’in hilafet hayalinin sonunu getireceğinden hiç şüphem yok” diye konuştu.

İngiliz Bakan, “DAEŞ’ı örgütsel olarak yenilgiye uğratacağımızdan eminim. Ancak altında yatan ideolojiyi yıkmak çok kolay olmayacaktır. İdeolojinin kendini şiddetle ifade etme biçimine, dayandığı köktenciliğe bakılması gerekiyor” dedi.

Aşırılık yanlılarına karşı mücadelede en büyük yükün İslam ülkeleri üzerinde olduğuna işaret eden Bakan Hammond, şunları kaydetti:

“Batı karşıtı ve kendi dinleri dışındaki tüm dinlere karşı nefret duyan radikallerin temel hedefi bu çarpıtılmış İslami anlayışlarına tüm Müslümanların tabi olmasını sağlamak. Batı, bir güvenlik sorunuyla karşı karşıyayken, İslam dünyası varoluş sorunuyla karşı karşıya. Köktencilik ile ılımlı İslam bir arada yaşayamaz. Sadece bir tanesi bu mücadelede ayakta kalacak. Biz Müslüman olmayanlar doğru tarafın kazanmasına yardım etmek zorundayız. Bu nedenle Müslüman ülkelere bu mücadelelerinde destek sağlamalıyız.”

- Lavrov, Esed’i savundu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, panelde yaptığı konuşmada, Suriye’deki ihtilaftan yalnızca Devlet Başkanı Beşar Esed’in değil, tüm tarafların sorumlu olduğunu savundu.

Rus Bakan, “Esed’i şeytanlaştırmak yanlış. Teröristler dışında Suriye’de kimse şeytanlaştırılmamalı. İnsani konular ancak işbirliği ile çözümlenebilir” dedi.

Münih’te uzlaşı sağlanabilmiş olunmasını olumlu olarak değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Ancak çoğu zaman anlaşmalar uygulanmıyor. Çünkü bazı katılımcılar tek taraflı çıkarları uğruna kararları yeniden yazmaya girişiyor” dedi.

- Rusya'dan muhalefete eleştiri

Suriye muhalefetinin Cenevre görüşmelerine dönülmesi için şiddetin durdurulmasını talep etmesini eleştiren Lavrov, “Siyasi müzakereler için yeni koşullar öne sürenler ve destekçileri devasa bir sorumluluk alıyorlar” dedi.

Terörizme karşı etkili bir cephe oluşturulamadığını söyleyen Lavrov, “Bu büyük oranda bazı ülkelerin küçük meseleleri bir kenara koyamamasından kaynaklanıyor. Durumdan çıkar sağlamak, rejim değişikliğine yol açmak ve diğer bazı siyasi hedefler de rol oynuyor. 11 Şubat tarihinde Münih’te yapılan Suriye toplantısında varılan anlaşmanın bu trendi değiştirmesini umut ediyorum” diye konuştu.

- Steinmeier, çözüme katkı istedi

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ise konuşmasında, mülteci kriziyle mücadelede sonuç alabilmek için sorunun asıl nedenlerine inmek gerektiğini, başta Suriye iç savaşı olmak üzere Ortadoğu’daki sorunların çözümüne katkı sağlanması gerektiğini vurguladı.

Viyana’da başlatılan Suriye görüşmelerinin en önemli süreçlerden biri olduğuna dikkat çeken Steinmeier, “Geçtiğimiz günlerde yeniden Münih’te bir araya geldik. 9 saat süren zorlu görüşmelerde elde ettiğimiz sonuç bana şiddetin azaltılması yönünde umut veriyor” dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.