66. Frankfurt Kitap Fuarı

66. Frankfurt Kitap Fuarı
İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Topçu:

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, Frankfurt Kitap Fuarı'nın Türkiye'ye her yıl çok şey kattığını belirterek, "Türkiye'deki yayıncılık ve yabancı dile tercümeler her sene artıyor. Bu fuarlarda bulunmanın buna çok katkı sağladığına inanıyoruz. Bu açıdan da bu fuarı desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Frankfurt Kitap Fuarı Türkiye ulusal standında 200 yayınevinin 3 bine yakın kitabı ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Topçu, fuarın kendi alanında dünyadaki en büyük ve en geniş kapsamlı katılama sahip olduğunu söyledi.

İTO olarak 2006 yılından bu yana fuarla iç içe olduklarını ifade eden Topçu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak olarak fuara katılımı düzenlediklerini ve fuara İTO üyesi yayıncılara, matbaa, basım, kitap desteği sunmak için katıldıklarını dile getirdi. 

Fuarın Türkiye ve sektöre faydasının her yıl arttığını belirten Topçu, "Türkiye'deki yayıncılık, yabancı dile tercümeler her sene artıyor. Bu fuarlarda bulunmanın buna çok katkı sağladığına inanıyoruz. Bu açıdan da bu fuarı desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Topçu, okumanın topluma sağlayacağı faydalara işaret ederek, Türk toplumunda okuma bilincinin oluşması gerektiğini dile getirdi.  

Fuarda ticari boyutun yanında kültürel boyutu da dikkate aldıklarını vurgulayan Topçu, "Biz fuara sadece ticari yönden bakmıyoruz. Toplumumuzun gelişmesi açısından, toplumun daha düzenli, daha kaliteli yaşam standartlarına kavuşması açısından kitap ve okuma çok önemli. Biz bu yönden de işin içerisindeyiz" ifadelerini kullandı. 

Fuar yetkilileriyle görüşmeler yapıldığını ve yetkililerinin Türkiye'ye daha fazla ağırlık vermek istediğine işaret eden Topçu,  "Türkiye için farklı neler yapabiliriz düşüncesi içerisindeler. Türkiye onlar için çok önemli bir ülke. Kendi bölgesinin en önemli ülkesi Türkiye. Bu da Avrupa tarafından görülüyor. Türkiye'ye olan ilginin her geçen gün arttığını gözlemliyoruz" şeklinde konuştu. 

- "Almanca dilinde sattığımız Kuran-ı Kerim yıllık 10 binlere ulaştı"-

 Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Pazarlama ve Ticari İşler Birim Sorumlusu Eyyüp Yılmaz ise DİTİB olarak fuara 2008 yılından bu yana katıldıklarını ve fuarın gerek DİTİB'in gerekse kitapların tanıtımı açısından büyük katkı sağladığını kaydetti.

Fuarda yeni ürünleri tanıtmayı ve vatandaşlarla olan bağları güçlendirmeyi amaçladıklarını aktaran Yılmaz, "Vatandaşın diyanet yayınlarına ilgisi ve yaklaşımı her zaman üst düzeyde. Bu fuarda bulunmamız onları memnun etti ve onlara güven verdi" şeklinde konuştu. 

Yabancı dile çevrilen kitapların da büyük ilgi gördüğünü anlatan Yılmaz,  "Almanca, İngilizce ve diğer dillere çevirmiş olduğumuz kitaplara çok ilgi var.  Kendi yayınımız olarak Almanca dilinde sattığımız Kuran-ı Kerim yıllık 10 binlere ulaştı" ifadesini kullandı.

-"Türkiye, matbaa ve basım sektöründe teknoloji olarak çok iyi bir yerde"-

Ofset Yapımevi İhracat ve İş Geliştirme Direktörü Sandra Kohen Filizer de fuara 2006'dan 2012 yılına kadar profesyonel katılımcı olarak katıldıklarını, 2012 yılında ise pazar payını artırmak için fuara kendi stantlarıyla katılmaya başladıklarını söyledi.

Fuara müşteri kitleleriyle daha iyi iletişim kurmak ve iş geliştirmek amacıyla katıldıklarını ifade eden Filizer, kendilerine gösterilen ilgi ve alakadan oldukça memnun olduklarını anlattı. 

Türkiye’nin matbaacılık sektöründe önemli bir yer edindiğine dikkati çeken Filizer, şunları kaydetti:

"Tüm Avrupa ve ABD'de müşterilerimiz var. Türkiye'nin matbaa ve basım sektöründe teknoloji olarak çok iyi bir yerde olduğunu düşünüyorum. Fakat bunun tanınılırlığını sağlamak konusunda eksikliklerimiz vardı. 2006 yılında bir matbaayı tanıtmak için geldiğimizde kimse bizim Türk olduğumuza inanmamıştı. Bunu geliştirmek ve inandırmak süre aldı. Ancak artık Türkiye'yi matbaacılık sektöründe rahatça temsil edebildiğimize inanıyorum. ABD’nin en önemli müzelerine kitap basmaya başladık. Avrupa'da çok önemli yayıncılarla çalışıyoruz."

Öte yandan, İTO standında sergilenen ve İslami motifleri yansıtan seramik sanatı eserleri de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Cam, Seramik ve Çini Programı Öğretim Görevlisi Ahmet Nejat Birdevrim, 33 yıldır seramik sanatçısı olduğunu ve ilk kez fuara katıldığını söyledi. 

Kitap fuarında seramik tablo eserlerine ilginin oldukça fazla olduğunu ifade eden Birdevrim, "Ziyaretçiler eserlerimi ilginç buluyorlar. Kitapların arasında yer alması ziyaretçilerin dikkatini çekti. Sanatçıyı onore eden bir durum oluştu" dedi. 

Bir tablonun ortaya çıkmasının boyutuyla doğru orantılı olarak 10 günden 6 aya kadar sürebildiğini aktaran Birdevrim, tabloları İstanbul'da sanat galerisinde sergilediğini sözlerine ekledi. 

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.