"756 Bin Görme Engelliden 250'si Rehber Köpek Bekliyor"

"756 Bin Görme Engelliden 250'si Rehber Köpek Bekliyor"
Rehber Köpekler Derneği Başkanı Nurdeniz Tunçer:- "Türkiye'de bugün 756 bin görme engelli birey bulunuyor. Derneğimize rehber köpek sahiplenebilmek için başvuranların sayısı ise 250"- "Aktif olarak çalışan rehber köpek sayımız 4, terapi köpeği sayımız 3 v

İSTANBUL (AA) - Rehber Köpekler Derneği Başkanı Avukat Nurdeniz Tunçer, Türkiye'de 756 bin görme engelli birey bulunduğunu belirterek, derneğe rehber köpek sahiplenebilmek için başvuranların sayısının 250 olduğunu söyledi.

Nurdeniz Tunçer ve Nestlé Purina Petcare Genel Müdürü Ayça Erkol ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, rehber köpeklerin görme engellilerin hayatındaki rolü anlatıldı.

Programa, Gönüllü Bakıcı Aile üyesi İncihan Usluel ve rehber köpeği Aslan'la hayatı değişen görme engelli Yusuf Uçar da katılarak deneyimlerini paylaştı.

Nurdeniz Tunçer derneğin yola çıkış noktasını "görme engelli bireylerin kendi başlarına sosyal hayata karışabilmesi için onlara dost olan rehber köpekleri yetiştirmek ve eğitmek" şeklinde açıklayarak, şunları söyledi:

"Türkiye'de bugün 756 bin görme engelli birey bulunuyor. Derneğimize rehber köpek sahiplenebilmek için başvuranların sayısı ise 250. Şu anda aktif olarak çalışan rehber köpek sayımız 4, terapi köpeği sayımız 3 ve eğitimde olan köpek sayımız ise 7. Bu sayının artması için çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için de seçilen köpeklerin ilk 1 yıllık bakımını sağlayan gönüllü bakıcı ailelerimizin de sayısının artmasını hedefliyoruz."

- "Rehber köpekler, görme engelli bireylerin hayatında büyük önem taşıyor"

Ayça Erkol, hayvanlarla bir arada olmanın insanlara pozitif bir katkısı olduğuna inandıklarını ifade ederek, "Bu inançla hayata geçirdiğimiz çalışmalardan biri de Rehber Köpekler Derneğiyle yaptığımız işbirliği. Derneğin mama sponsorluğunu yürütüyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 10 ton mamayı rehber köpeklerle buluşturduk. En önem verdiğimiz şeylerden biri de yeni rehber köpeklerin yetişmesine destek olabilmek. Rehber köpekler, görme engelli bireylerin hayatında büyük önem taşıyor. Bunun için de dernekle çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor." diye konuştu.

Rehber köpek sahibi Yusuf Uçar hayatını "Aslan'dan önce" ve "Aslan'dan sonra" olarak ikiye ayırabileceğini dile getirerek, "Eskiden görme engelliydim ama artık Aslan ile görebiliyorum." dedi.

Gönüllü Bakıcı Aile üyesi İncihan Usluel de olanak sahibi herkese gönüllü bakıcı aile olmayı tavsiye etti.

- Gönüllü Bakıcı Aile Programı

Rehber Köpekler Derneği aracılığıyla yürütülen Gönüllü Bakıcı Aile Programı, rehber köpek yetiştirmeye destek sağlamayı amaçlıyor. Programa göre ilk 1 yıl, eğitilecek yaşa gelene kadar köpeklere bakacak bireyler gönüllü oluyor. Gönüllülerin tüm mama ve veterinerlik masrafları Nestlé Purina Petcare ve Rehber Köpekler Derneği tarafından karşılanıyor.

Gönüllü bakıcı aile ile geçirdiği süre sona eren köpekler, 3-6 ay sürecek eğitimlerini görmek üzere derneğin eğitim merkezine getiriliyor. Uzmanlar tarafından eğitilen köpekler eğitimi başarı ile tamamlarsa rehber köpek olarak hayatına devam ediyor. Eğitim sonucunda rehber köpek olamayan köpekler ise terapi köpeği oluyor.

- Rehber köpek sahibi olma koşulları

Rehber köpek sahiplenebilmek için yüzde 90 oranında görme kaybının olma koşulu bulunuyor. Eğitimini tamamlamış rehber köpekler ile görme engelli birey buluşturuluyor ve en uygun olan köpekle eşleştiriliyor. Görme engelli birey ve rehber köpek, 1 aylık eğitim dönemi sonunda birbirine uyum sağladıkları takdirde hayatlarına beraber devam ediyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.