AB-Japonya liderler toplantısı

AB-Japonya liderler toplantısı
Japonya Başbakanı Abe:- "Japonya ile AB arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek ve Japonya ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasını bu yıl tamamlamak istiyorum"- AB Komisyon Başkanı Juncker:- "Japonya ile AB arasında serbest ticaret anlaşması görüş

BRÜKSEL (AA) - Japonya Başbakanı Shinzo Abe, "Japonya ile AB arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek ve Japonya ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasını bu yıl tamamlamak istiyorum." dedi.

Brüksel’de gerçekleştirilecek AB- Japonya liderler toplantısı öncesinde, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, AB Konsey Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Japonya Başbakanı Abe, uluslararası toplumun ekonomik konularda, terörizme karşı mücadelede ve sığınmacı krizinde ortak bir gündem belirlemesi ve buna uygun bir biçimde hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Brüksel’de gerçekleştirilen terör saldırılarını kınayan ve hayatını kaybedenlere başsağlığı dileklerini ileten Abe, liderlerin Japonya’da yaşana deprem sonrası gösterdikleri sağduyu ve ilettikleri mesajlar için de teşekkür etti.

Abe, liderleri Japonya’da bu ay sonunda yapılacak G-7 zirvesinde ağırlayacak olmaktan da mutluluk duyacağını bildirdi.

Yapılacak görüşmelerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Abe, "Japonya ile AB arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek ve Japonya ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasını bu yıl tamamlamak istiyorum." diye konuştu.

AB Komisyon Başkanı Juncker da "Japonya ile AB arasında serbest ticaret anlaşması görüşmeleri çok ilerledi. Ben bu anlaşmanın yıl bitmeden gerçekleşeceğine inanıyorum." ifadesini kullandı.

Sığınmacı konusunun küresel bir mesele olduğuna işaret eden Juncker, uluslararası toplumdan bu konuda daha aktif davranmasını, Japonya'nın sığınmacılar için kurulan yardım fonlarına destek vermesini talep etti.

Juncker, özellikle ekonomik konularda beraber çalışmanın önemine dikkati çekerek, vergiden kaçınma ile terörizmin finansmanı gibi alanlarda iş birliğinin önemli olduğunu anımsattı.

AB Konsey Başkanı Tusk da Japonya ve AB’nin siyasi sistemlerinin demokrasi, hukukun egemenliği ve ifade özgürlüğü gibi ortak temelleri paylaştığını vurgulayarak, "Toplantıda ikili ilişkileri değerlendireceğiz. Umarım serbest ticaret anlaşmasını tamamlarız. Ben ilgili kurumlara çalışmalarını hızlandırmalarını çağrısında bulunuyorum" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.