Abd Ve Pakistan İlişkileri Tartışıldı

Abd Ve Pakistan İlişkileri Tartışıldı
İSTANBUL (AA) - Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen panelde "ABD Başkanı Donald Trump'ın Pakistan'a tehditleri ve beklentiler"...

İSTANBUL (AA) - Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen panelde "ABD Başkanı Donald Trump'ın Pakistan'a tehditleri ve beklentiler" konusu ele alındı.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Topkapı Yerleşkesi'nde düzenlenen panelde, Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM) Başkanı Ayhan Küçük, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Aslan ve Anadolu Ajansı (AA) Dünya Dilleri Yayın Yönetmeni Mehmet Öztürk konuştu.

Yrd. Doç. Dr Ömer Aslan konuşmasında, Pakistan-ABD arasındaki tarihsel ilişkileri anlattı. ABD'de yönetimle birlikte Pakistan'a bakış açısının da değiştiğini vurgulayan Aslan, "ABD'de cumhuriyetçiler geldiğinde düzelir. Demokratlar gelince bozulur. ABD, Pakistan'a ihtiyaç duyarsa ilişkiler düzeliyor, ihtiyaç duymadığı zaman ilişkiler bozuluyor." diye konuştu.

ABD'nin son iki başkanının Pakistan'a karşı düşmanca tavır almalarına değinen Aslan, Obama'nın başkanlığı döneminde insansız hava araçlarıyla yapılan saldırılar neticesinde bine yakın insanın öldüğünü, Trump döneminde ise Pakistan'ın terör örgütleri ile ilişkili göstermeye çalıştığını anlattı.

AA Dünya Dilleri Yayın Yönetmeni Mehmet Öztürk, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerin Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'nda verdikleri maddi ve manevi destek dolayısıyla önemli olduğunu kaydetti.

Pakistan'ın devlet olma sürecini anlatan Öztürk, ülkenin ticari noktada atılım yapamasa da askeri açıdan iyi bir konumda olduğunu söyledi. Pakistan'ın askeri gücünün nükleer başlıklı silah üretmekten geldiğine değinen Öztürk, ABD'nin bu gücü kontrol altına almak için "havuç ve sopa" politikası güttüğünü belirterek, "Pakistan kendi nükleer silahlara sahip tek İslam ülkesi. Bu hızla giderse dünyadaki 4. büyük nükleer güç haline gelecek. ABD'nin, Pakistan'ın elindeki silahları kontrol altına almak için oluşturduğu özel birimler var." ifadelerini kullandı.

Trump'ın Pakistan'a yönelik suçlamalarına örnek veren Öztürk, "ABD, 'Bizim Afganistan'da avladığımız teröristlere Pakistan kucağını açıyor.' diyor. Oysa ABD aynı şeyi bizim sınırlarımızda yapıyor. Bizim terörist olarak tanımladığımız gruplarla ordu kurmaya kalkıyor. Her Türk vatandaşı ABD'nin bu söylemini karşı bir argüman olarak kullanmalı." diye konuştu.

UHİM Başkanı Ayhan Küçük Küçük ise "Pakistan yeni bir devlet ama Müslüman coğrafyayla iletişim kurabilme ve etki gücü yüksek bir ülke. Dinamik bir toplum, askeri olarak birçok İslam coğrafyasında etkili." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.