ABD'de başkanlık yarışı

ABD'de başkanlık yarışı
Başkent Washington DC'deki Cumhuriyetçilerin ön seçimini Rubio kazanırken, Kasich az bir farkla ikinci oldu- Hem Cumhuriyetçilerde hem de Demokratlarda tüm gözler, salı günü yapılacak Florida ve Ohio'yu da kapsayan ön seçimlere çevrildi

WASHINGTON (AA) - ABD'nin başkenti Washington DC'deki Cumhuriyetçilerin ön seçimini Florida Senatörü Marco Rubio kazanırken, Ohio Valisi John Kasich az bir farkla ikinci geldi.

ABD'de başkanlık yarışında ön seçim süreci devam ederken dün Cumhuriyetçi seçmenler başkent Washington DC'de oy kullandı.

Cumhuriyetçi aday adaylarından Rubio'nun bin 59 oyla birinci olduğu yarışta, Kasich de bin 9 oy alabildi. Başkentten yüzde 37'lik oy oranıyla Rubio 10, yüzde 35'lik oy oranıyla Kasich ise 9 delege çıkardı.

Minnesota ve Puerto Rico'nun ardından başkentte de ipi göğüsleyen Rubio, üçüncü kez sandıktan birinci çıkmayı başardı.

Tek bir merkezde gerçekleştirilen seçimde, diğer Cumhuriyetçi aday adaylarından iş adamı Donald Trump'a 391, Teksas Senatörü Ted Cruz'a ise 351 oy çıktı. Bu sonuçla her iki aday adayı da başkentte delege elde edemedi.

Cumhuriyetçi seçmenlerin oy kullanmak için uzun kuyruk oluşturduğu seçim merkezinde Trump aleyhinde ufak çaplı protestoların yapıldığı da bildirildi.

Cumhuriyetçilerin Wyoming eyaletindeki yarı ön seçiminde de Cruz yüzde 66 oy alarak 9 delege çıkardı. Diğer aday adaylarından Rubio yüzde 20, Trump da yüzde 7 oy alarak birer delege kazandı. Eyaletin sadece belli bölgelerinde 12 delege için yapılan ön seçimlerin devamı 16 Nisan'da gerçekleştirilecek.

Başkanlık ön seçimlerinde, cumartesi günü Kuzey Mariana Adaları'ndaki Demokrat seçmenler de sandığa gitti. Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın 4 delege alarak kazandığı yarışta, rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders ise 2 delege elde etti.

- Gözler 15 Mart ön seçimlerinde

Başkanlık yarışında tüm gözler 15 Mart'ta Florida, Ohio, Illinois, Missouri ve Kuzey Carolina eyaletlerindeki ön seçimlere çevrildi.

Özellikle Cumhuriyetçilerde Florida Senatörü Rubio ile Ohio Valisi olan Kasich'in kendi eyaletlerindeki seçim performansları merak ediliyor. Zira Cumhuriyetçi Parti dışından gelerek şu anda yarışı önde götüren ve parti elitlerinin aday olarak görmek istemedikleri Trump'ın "durdurulabilmesi" bakımından bu iki eyalet büyük önem taşıyor.

Her iki eyalet de yarışı önde bitiren aday adayının, tüm delegeleri kazanacak olmasından dolayı Cumhuriyetçiler arasındaki rekabette kritik bir role sahip. 99 delegeli Florida ile 66 delegeli Ohio'yu kazanması halinde tüm rüzgarı arkasına alacak olan Trump'ın o günden sonra "durdurabilmesinin" pek mümkün olmayacağı yorumu yapılıyor.

Her iki eyalette diğer Cumhuriyetçi aday adaylarının kazanmasını ümit eden parti elitleri, bu senaryonun gerçekleşmesi halinde (son birkaç gündür mitingleri olaylı geçen) Trump'ın rüzgarının belli ölçüde de olsa kesilebileceğini düşünüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.