ABD'de Cumhuriyetçi aday adayları canlı yayında kozlarını paylaştı

ABD'de Cumhuriyetçi aday adayları canlı yayında kozlarını paylaştı
ABD'de başkanlık yarışında Cumhuriyetçi aday adaylarından Cruz, Rubio ve Carson, cumartesi günü Güney Carolina'da yapılacak ön seçimlere az bir zaman kala canlı yayında izleyicinin karşısına çıktı

WASHINGTON (AA) - ABD'de başkanlık yarışında Cumhuriyetçi aday adaylarından Teksas Senatörü Ted Cruz, Florida Senatörü Marco Rubio ve beyin cerrahı Ben Carson, cumartesi günü Güney Carolina'da yapılacak ön seçimlere kısa bir zaman kala canlı yayında izleyicinin karşısına çıktı.

Amerikan CNN kanalında Anderson Cooper'ın moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında aday adayları, tek tek izleyicinin karşısına çıkarak hem moderatörün hem de salondaki izleyicilerin sorularını cevapladılar.

Obama yönetiminin Küba ile ilişkileri düzeltme yolundaki adımlarını "gerçek bir hata" olarak değerlendiren Ted Cruz, "Ailem Küba'daki gerçek baskıyı birinci elden tecrübe etti. Bize, düşmanlarımıza karşı durabilecek bir başkan lazım" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın mart ayında Küba'ya yapacağı ziyareti eleştiren Cruz, "Castro ailesi iktidardayken Küba'yı ziyaret etmezdim" ifadesini kullandı.

Başkan seçilmesi halinde kadınların savaşta cephede görev almayacaklarını kaydeden Cruz, mevcut Pentagon yönetiminin bu doğrultuda kısa bir zaman önce aldığı kararı da tanımayacağını ima etti.

- Cruz'un vatandaşlığında sorun var mı?

Amerikalı bir annenin çocuğu olarak Kanada'da doğmuş olması sebebiyle zaman zaman "ABD dışında doğan bir kişi başkan olabilir mi?" tartışmalarına da konu olan Cruz, canlı yayında bu konuyla ilgili herhangi bir sorun yaşamayacağını belirtti.

Aynı konunun, bir diğer Cumhuriyetçi başkan aday adayı Donald Trump tarafından kendisine bir dava tehdidi olarak gündeme getirildiğinin hatırlatılması üzerine Cruz, Trump'a çağrıda bulunarak, "Beni dava et" dedi.

Anketlerde ve bugüne kadarki ön seçimlerde Cruz'a yakın bir şekilde yarışı götüren Marco Rubio da Obama'nın Küba'ya yapacağı ziyareti eleştirerek, "Küba'da Amerikan-karşıtı komünist bir diktatörlük olduğu sürece bu ülkeye gitmezdim" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'ye gelecek sınırlı sayıdaki Suriyeli sığınmacının güvenlik prosedürlerinin yapılmasının çok da kolay olmadığını ifade eden Rubio, "Karşınızda bir telefonla kimlerin geleceğini ve bu kişilerin neden geldiklerini öğrenebileceğiniz bir ülke yok" şeklinde konuştu.

- Rubio: "Trump, yalancının biri"

Daha önce Trump ile aralarında "yalancı" tartışması yaşanan Rubio, programda bu sözünün arkasında olduğunu ve Trump'ın güvenilmez ve yalancı bir aday olduğunu söyledi.

Farklı toplumsal kesimlere mensup yöneticilerin kendisini desteklediğini ve bunun kampanyasına büyük fayda sağladığını anlatan Rubio, bu durumun diğer aday adaylarına kıyasla kendi adına çok önemli bir artı olduğunu dile getirdi.

Programdaki bir diğer aday adayı Ben Carson ise hükümet ile Apple şirketi arasında San Bernardino saldırısının faillerinden birine ait cep telefonunun "hacklenmesi" çerçevesinde yaşanan anlaşmazlığa değinerek, "Muhtemelen Apple'ın hükümete güvenmemek için nedenleri var; bizim bu durumdan kurtulmamız gerekir" açıklamasını yaptı.

- "Ben de olsam Scalia'nın yerine yargıç atardım"

Geçen hafta hayatını kaybeden Yüksek Mahkeme yargıcı Antonin Scalia'nın yerine başkanlığının son yılında da olsa yeni bir yargıç atayıp atamayacağı yönündeki soruya Carson, "Neden olmasın. Atanıp atanmaması ayrı bir konu ama muhtemelen birini aday gösterirdim" şeklinde cevapladı.

Silahlanma ile ilgili değerlendirmesinde ise Carson, "Silaha sahip olmayı seviyorum. Yüzyıllardır silahlanma hakkımız var ve yüzyıllardır özgür bir toplum olarak yaşıyoruz. Arada bir bağ olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

1 Şubat'ta Iowa eyaletinde başlayan ve 9 Şubat'ta New Hampshire'da devam eden başkanlık ön seçim süreci, Cumhuriyetçi aday adaylarının 20 Şubat'ta Güney Carolina ve 23 Şubat'ta Nevada'da gerçekleştirecekleri ön seçimlerle devam edecek.

İlk iki ön seçim sonucunda toplamda çıkardığı 17 delege ile listenin başında yer alan Trump'ı 11 delege ile Cruz, 10 delege ile Rubio takip ediyor.

Güney Carolina ön seçimleri için yapılan anketlerde Trump yaklaşık yüzde 35, Nevada için yapılan anketlerde ise yaklaşık yüzde 39 ile ilk sırada bulunuyor. Her iki eyalette de Trump'ı yüzde 17 ve yüzde 18,5 oy oranlarıyla Cruz takip ediyor. Anketlere göre Rubio, birkaç puanlık farkla Cruz'u yakın takibini sürdürüyor.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.