ABD'de HIV taşıyıcıları arasında organ nakilleri yapılacak

ABD'de HIV taşıyıcıları arasında organ nakilleri yapılacak
ANKARA (AA) - ABD'de AIDS hastalığına yol açan HIV taşıyıcısı kişiler arasında ilk organ nakillerinin yapılacağı bildirildi. New York Times gazetesinin...

ANKARA (AA) - ABD'de AIDS hastalığına yol açan HIV taşıyıcısı kişiler arasında ilk organ nakillerinin yapılacağı bildirildi.

New York Times gazetesinin haberinde, Johns Hopkins Üniversitesi'nde HIV taşıyıcıları arasında böbrek ve karaciğer nakillerinin yapılacağı belirtildi. HIV pozitif kişiler arasında yapılacak organ nakillerinin başarılı olması halinde ABD'de bu alanda yeni bir dönemin başlayacağına dikkat çekildi.

ABD'de HIV taşıyıcılarına, taşıyıcı olmayanlardan organ nakli yapılabiliyordu, öte yandan virüsü taşıyan iki kişi arasında organ nakli, 1988 yılından 2013'e kadar yasaktı. ABD Başkanı Barack Obama, 2013 yılında HIV Organ Politikası Eşitliği Yasası'nı imzalayarak bu yasağı kaldırmıştı.

Johns Hopkins Üniversitesi'nde görevli genel cerrah Dorry Segev, yasak nedeniyle her yıl HIV pozitif yaklaşık 500 kişiden alınabilecek uygun organların ziyan olduğunu ifade ederek, Johns Hopkins Üniversitesi'nin HIV taşıyıcıları arasında organ nakli için Birleşik Organ Paylaşım Ağı'ndan onay aldığını söyledi.

Uygun alıcı ve eşleşen bir organ buldukları taktirde nakli derhal yapacaklarını söyleyen Segev, hayattaki HIV taşıyıcısının organını bağışlamasının kişiye oluşturacağı riskin bilinmemesi nedeniyle sadece ölen HIV pozitif bağışçıların organlarını kullanacaklarını kaydetti.

Dorry Segev, HIV taşıyıcıları arasında organ naklinin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, nakil için bekleyen HIV hastalarının, virüsü taşımayanlardan daha çabuk yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Segev, hastalık bulaşma riskinden ötürü HIV taşıyıcısı olmayanlara, taşıyıcılardan organ nakli yapılmayacağını sözlerine ekledi.

Araştırmacılar, HIV pozitif kişiler arasında yapılacak organ nakillerinin binden fazla kişinin hayatını kurtarabileceği tahmininde bulunuyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.