AB'den uluslararası enerji anlaşmalarına güvenlik önlemi

AB'den uluslararası enerji anlaşmalarına güvenlik önlemi
Avrupa Birliği Komisyonu, uluslararası enerji anlaşmalarının AB mevzuatına uygun olması için imza öncesi inceleme yapıp görüş bildirecek- AB üyeleri taraf ülkelerle enerji anlaşması imzalamak için Komisyon'un görüşünü dikkate almak zorunda kalacak - Görüş

ANKARA (AA) - NURAN ERKUL - Avrupa Birliği Komisyonu, AB üyesi ve diğer taraf ülkeler arasında yapılacak uluslararası enerji projelerine ilişkin anlaşmaların sonuçlandırılmasından önce görüşüne başvurulması koşuluyla tüm projelerin mevzuatlarla uyumlu hale getirilmesinde aktif rol oynamayı amaçlıyor.

AA muhabirinin, AB Komisyonu'nun "Sürdürülebilir Enerji Güvenliği Paketi"nden derlediği bilgiye göre, 2006 ve 2009'da olduğu gibi doğalgazda kesinti yaşanmasını istemeyen Komisyon, buna yönelik birçok önlem aldı. Bu önlemlerden biri olarak Komisyon, 2012'de yürürlüğe giren ve uluslararası enerji anlaşmalarını inceleyen kararını revize etti.

Mevcut karar uluslararası anlaşmaların sonuçlandırıldıktan sonra Komisyon'un görüşüne sunulmasına olanak sağlarken, revize edilen haliyle AB üyeleri hem kendi aralarında hem de üye olmayan ülkelerle yaptıkları uluslararası enerji anlaşmalarını sonuçlandırmadan önce Komisyon'a başvurmak zorunda kalacak.

Taraflar, uluslararası anlaşmaları sonuçlandırabilmek için imzadan önce, Komisyon'un incelemesini tamamlayıp görüş bildirmesini bekleyecek ve anlaşma kapsamında çıkan görüşü uygulamak durumunda olacak. Ayrıca, uluslararası anlaşmalar imzalandıktan sonraki haliyle de Komisyon'a sunulacak.

Komisyon, yaptığı bu revize ile AB kurallarıyla uyumlu olmayan projelere sonuçlanmadan önce müdahale etmeyi hedefliyor.

- Komisyon, görüşüne uyulmazsa gereğini yapacak

Bir üye ülkenin yaptığı anlaşmanın komşu ülkelerin enerji güvenliğini ve AB iç pazar yapısını da etkileyebileceğinin belirtildiği enerji güvenliği paketinde, şu değerlendirmede bulunuldu:

"AB enerji piyasası kuralları her zaman AB dışında kalan enerji tedarikçilerinin çıkarları dahilinde olmayabileceği için, üye ülkeler anlaşmalarda iç pazarın gerektiği gibi işlemesini engelleyecek bazı maddeler kullanma yönünde kendilerini baskı altında hissedebilir. Bu tür maddeler diğer şirketlerin altyapıya erişimlerini kısıtlayabilir ve rekabetçi tarifelerin oluşmasına izin vermeyebilir. Söz konusu revizeyle tüm üye ülkeler sınır ötesi projeler hakkında aynı düzeyde bilgi sahibi olacak ve böylece yatırımlar çakışmayacak ve altyapıda boşluklar oluşmayacak."

Ayrıca, kararın revize edilmiş versiyonu ile Komisyon ve AB üye ülkeleri arasında enerji projelerinde mevcut mevzuatla uyumsuzsuzluğu engellemede işbirliği artacak.

Karar anlaşmaya taraf olan üye ülkelerden biri tarafından uygulanmaz veya anlaşma AB mevzuatına uyumsuz bir şekilde imzalanırsa, Komisyon "ihlal işlemi" başlatarak gereğini yapacak.

- 'Projelerin üçte biri mevzuatla uyumsuz'

Komisyon'un 2012'den beri yürürlükte olan ve uluslararası enerji anlaşmalarını inceleyen kararının etkinliğini ölçtüğü analizine göre, mevcut karar kapsamında sonuçlandırıldıktan sonra sunulan uluslararası anlaşmalarının üçte birinin AB mevzuatıyla uyumlu olmadığı ortaya çıktı.

2012'den bu yana, 124 uluslararası anlaşma, imzalandıktan sonra Komisyon'un görüşüne sunuldu. Yüzde 60'ını enerjide işbirliği yüzde 40'ını ise doğalgaz, petrol ve elektrik tedariğinin oluşturduğu anlaşmalardan, AB mevzuatına uyumsuz olduğu bildirilen hiçbir proje yeniden değerlendirilip müzakere edilemedi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.