ABD'li Müslüman kadınlardan başörtüsü ve ayrımcılık davaları

ABD'li Müslüman kadınlardan başörtüsü ve ayrımcılık davaları
California eyaletinde başörtüsü ve dini gerekçelerle ayrımcılığa uğradığını söyleyen bir grup Müslüman kadın polise ve bir özel işletmeye dava açtı

CALIFORNIA – ABD’nin California eyaletine bağlı Long Beach ve Laguna Beach şehirlerinde dini gerekçelerle ayrımcılığa uğradığını söyleyen bir grup Müslüman kadın açtıkları iki farklı davayla konuyu mahkemeye taşıdı.

Long Beach Polis Departmanı’na karşı dava açan Kirsty Powell adlı müslüman kadın, geçen yıl Mayıs ayında kimliğinin kız kardeşi tarafından kullanıldığı ve marketten hırsızlık yaptığı suçlamasıyla gözaltına alındığı esnada polisin zorla başörtüsünü çıkardığını iddia etti.

Powell, dava dilekçesinde, gözaltı sırasında bir polisin yanına gelerek “bunu giyemezsin” sözleriyle diğer polis ve tutukluların gözleri önünde zorla başındaki örtüyü çekip çıkarttığını iddia etti.

Kirsty Powell’ın avukatı, müvekkiline yapılan hareketin küçük düşürücü ve aşağılayıcı olduğunu belirterek “Long Beach polisinin bu davranışı yetki dışıdır ve haksızdır. Bayan Powell’a karşı yapılan hareket başörtülü kadınlara yönelik ayrımcılığın bir başka çirkin örneği olmuştur” dedi.

Davaya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Long Beach Polis Departmanı, uygulama gereği şüphelilerin üzerinden kemer yada ayakkabı bağcığı gibi unsurların çıkartıldığını, başı örten şeylerin de buna dahil olduğunu açıkladı.

Öte yandan Polis Şefi Robert Luna, olaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, uygulamanın kişinin kendi güvenliği başta olmak üzere diğer kişilerin ve polisin güvenliğini sağlamak adına yapıldığını belirterek “Konunun hassasiyetini biliyoruz ve insanların dini hak ve inançlarına saygı gösteriyoruz” dedi.

California eyaletine bağlı Laguna Beach şehrinde açılan bir diğer davada ise, lokantada yemek yiyen bir grup Müslüman kadının zorla dışarı atıldıkları ileri sürüldü.

Başörtülü kadınlardan oluşan altı kişilik grup, lokantada yemek yedikleri sırada işletme yönetiminin boş masaları kalmadığı ve 45 dakikalık oturma süresini doldurdukları gerekçesiyle kendilerini lokantadan ayrılmaya zorladığını iddia etti.

Olayın gerçekleştiği esnada boş masalar bulunduğunu belirten davanın avukatı Dan Stormer, “Müvekillerimden önce gelen müşteriler olmasına rağmen, ki bunlar beyaz ve başları açık insanlar, onlara her hangi bir talep gitmemiş. Üstelik bu olay lokantada onlarca boş masa varken gerçekleşmiştir. Yapılan davranış apaçık şekilde dinsel ayrımcılıktır” yorumunda bulundu.

Öte yandan işletme sahibi Shallom Berkman, yerel basına verdiği mülakatta, sözkonusu kadın gruba karşı ayrımcı bir tavırlarının olmadığını, üstelik kendi eşinin de Müslüman olduğunu belirtti.

Müslüman kadınların ayrımcılık davaları, Los Angeles ve San Francisco polisinin Müslüman ve siyahileri aşağılayan e-posta ve mesaj içerikleri nedeniyle başının ağrıdığı ve yakın zamanda üst düzey bir emniyet yetkilisinin istifasıyla sonuçlanan döneme denk gelmesi dikkat çekti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.