Abd'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanımasına Tepkiler

Abd'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanımasına Tepkiler
Filistin Diasporası Halk Konferansı Genel Sekreteri ve Filistinli düşünür Şefik:- "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan Trump, bedelini ödeyeceği büyük bir hata işledi"- "Bu, Avrupa'da da kabul görmeyecek. Zira Avrupa, hatta ABD bile Kudüs'ün uluslar

İSTANBUL (AA) - SUHEYB KALALİVE - Filistin Diasporası Halk Konferansı Genel Sekreteri ve Filistinli düşünür Munir Şefik, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyarak "bedelini ödeyeceği büyük bir hata" işlediğini söyledi.

Şefik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin kararının, "başarısızlığı temsil ettiğini, geleceği olmayan ideolojik bir adım olduğunu ve siyonizmin Trump'la ilişkisinden doğduğunu" belirterek, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan Trump, bedelini ödeyeceği büyük bir hata işledi." dedi.

Avrupa ülkelerinin de Trump'ın peşinden gitmeyeceğini ifade eden Şefik, "Bu, Avrupa'da da kabul görmeyecek. Zira Avrupa, hatta ABD bile Kudüs'ün 'uluslararası özel bir yönetime' sahip olmasını istiyor. Nasıl oluyor da şimdi Trump, Kudüs'ün Yahudilerin başkenti olmasını onaylıyor. Zaten onlar iki devletli çözüm arayışına girmişlerdi. Bu karar, AB ve diğer ülkelerin tutumuna da ters düşüyor." diye konuştu.

Şefik şöyle devam etti:

"Bu kararı alanlarda azıcık 'siyasi akıl' olsaydı buna cesaret edemezlerdi. Avrupalı, İngiliz, Fransız ve diğer müttefikleri, ona (Trump) böyle bir adım atmamasını tavsiye etmişlerdi. Bu adamın siyasetle bir ilgisi yok. Durum değerlendirme duyusunu yitirmiş. Aldığı karar başarısızlık getirdi. Trump, ateşi yağla tutuşturdu. Bakın, ABD'ye ekonomik yönden boykot uygulamaktan bahseden güçler var."

ABD'de alınan kararın, "şahsi bir tasarruf" olduğunu, yönetimin iradesini yansıtmadığını savunan Şefik, "Trump'ın kararı şahsi bir tasarruf. Dışişleri Bakanı bile bu tutumu savunamadı. Evet Avrupa ve ABD ülkeleri arasında kapalı kapılar arkasında bir işbirliği olduğu doğrudur ancak bu işbirliği Kudüs'e 'Yahudi' bir statü kazandırılması için değil. Diğer taraftan bu mesele Trump'ın diğer meselelerde perde arkasında işbirliği yaptığı Arap müttefiklerine de zarar veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Şefik, Trump'ın müttefiklerine "sert bir tokat" indirdiğini ve ihanet ettiğini ifade ederek, ABD Başkanının, Filistin, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün başta olmak üzere ABD'ye yönelik olumlu tutum sergileyen herkesi şaşkına çevirdiğini ve söz konusu yönetimleri halkı karşısında zor duruma düşürdüğünü kaydetti.

Filistin halkına intifadaya devam çağrısı yapan Şefik, "Filistinlileri, işgal güçleri Batı Şeria ve Kudüs'ten çıkana kadar gösterileri ve sivil itaatsizliği sürdürmeye davet ediyorum." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.