Açlık grevi yapan Filistinli tutuklu gazeteci

Açlık grevi yapan Filistinli tutuklu gazeteci
Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Heniyye:- "Uluslararası toplumu Filistinli tutuklu Kayk'ın serbest bırakılması ve hayatının kurtarılması için acil harekete geçmeye çağırıyoruz"

GAZZE (AA) - Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, uluslararası topluma İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto amacıyla 75 gündür açlık grevi yapan Filistinli tutuklu gazeteci Muhammed el-Kayk'ın serbest bırakılması için acil harekete geçme çağrısında bulundu.

Heniyye yaptığı yazılı açıklamada, "Uluslararası toplumu Kayk'ın serbest bırakılması ve hayatının kurtarılması için acil harekete geçmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Heniyye ayrıca Filistin yönetimine Kayk'ın serbest bırakılması için üzerine düşen sorumluluğu üstlenme çağrısında da bulundu.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Esirler Heyeti'nden dün yapılan yazılı açıklamada tedaviyi reddeden Kayk'ın sağlık durumunun daha da kötüleştiği ve konuşma yetisini tamamen kaybettiği bildirilmişti. Kayk'ın bitkin olduğu, baş dönmesi yaşadığı ve nefes almakta zorlandığı ayrıca böbrek ve bağırsaklarında sorun oluştuğunu, ellerini ve ayaklarını hissetmemeye başladığı bunun neticesinde beyin kanaması geçirebileceği, iç organlarının iflas edebileceği veya kalbinin durabileceği aktarılmıştı.

Açıklamada, "İsrail Yüksek Adalet Mahkemesi'nin tutukluluğuna ara verilmesi kararının ve İsrail hapishanelerinde tedavi edilmesini kabul etmemesinin ardından Kayk'ın durumu son derece kritik bir hal aldı. İsrail'in kararı aldatmacadan ibarettir. Kayk'ın talebi, tutukluluğuna ara verilmesi değil sona erdirilmesidir" ifadelerine yer verilmişti.

İsrail Yüksek Adalet Mahkemesi, Kayk'ın sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle tutukluluğuna ara verilmesini kararlaştırmıştı.

Filistin Esirler Cemiyeti Hukuk Birimi Başkanı Cevad Bulis, Kayk hakkındaki idari tutukluluk kararının iptal edilmesi yönünde talepte bulunduklarını ancak mahkemenin "sağlık durumunu" gerekçe göstererek tutukluluk haline ara verilmesi kararı aldığını aktarmıştı.

İsrail askerlerince 21 Kasım 2015'te Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kayk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için gözaltına alındıktan 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kayk'ın "mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla, istihbarat bilgilerine dayanılarak, Filistinliler 1 ila 6 ay hapsediliyor. Tutuklunun, "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.