Adana'nın "sokak kütüphanesi"

Adana'nın "sokak kütüphanesi"
Adana'da emekli makine teknisyeni Mahmut Cemal Sevindik, okuduğu kitaptan etkilenerek boş dükkanının önüne "sokak kütüphanesi" kurdu- Yıllardır biriktirdiği kitapları mahallelinin hizmetine sunan Sevindik'in oluşturduğu kütüphanedeki kitap sayısı bağışlar

ADANA (AA) - SEMİH KUŞDEMİR - Adana'da emekli makine teknisyeni Mahmut Cemal Sevindik, yıllar önce okuduğu kitaptan etkilenerek mahallelinin hizmetine sunmak üzere boş dükkanının önüne "sokak kütüphanesi" kurdu.

Sevindik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okumaya emekli olmadan önce merak saldığını ifade ederek emekli olduktan sonra bu merakının giderek arttığını ve daha çok kitap okumaya başladığını söyledi.

Doğan Cüceloğlu'nun "İnsan İnsana" kitabından çok etkilendiğini dile getiren Sevindik, "Emekli olduktan sonra okuduğum bu kitap beni farklı bir şey yapmaya itti. Şahsıma ait bir dükkan vardı. Kiracısı çıkınca dükkan boş kaldı. Ben de boş duran dükkanın önüne küçük bir kütüphane kurmak istedim. Kütüphaneye ilk olarak öğrencilik yıllarımdan kalan yaklaşık 400 kitabı koydum ve mahalledeki insanların hizmetine sundum" dedi.

- Kitap sayısı iki katına çıktı

Sevindik, kütüphanede başlangıçta 400 olan kitap sayısının çevreden gelen bağışlarla günden güne arttığını ifade ederek "Ahşaptan kendi imkanlarımla yaptığım 12 metrekarelik kütüphaneme gelen bağışlarla şu an kayıtlı 800 kitabımız var. İnsanlar ilgi gösterdikçe kitaplar çoğalıyor. Mevcut olan kitaplarımız çevremiz için yeterli seviyede. Zaman içinde kütüphanemizin zenginleşeceğini umuyorum. Çocuklar masal ve hikaye kitapları tercih ediyorlar. Yetişkinlerse daha çok roman ve araştırma kitapları alıp okuyorlar" diye konuştu.

- "Amacımız insanlara kitap okumayı aşılamak"

Ressam olan eşinin de okumayı çok sevdiğini ve herkesin kitap okuması gerektiğine inandıklarını ifade eden Sevindik şunları kaydetti:

"Bu kütüphaneyi açmamızdaki başlıca neden insanlara kitap okuma sevgisini aşılamaktı. İnsanların böyle bir kütüphane görmeleri hoşlarına gidiyor. Kötü olmuş diyeni duymadım. İlgi az olsa da zamanla kütüphaneye gelen insan sayısının artacağına inanıyorum. Okumak, daha çok okuma isteğini beraberinde getiriyor. Kitabın kokusu, kitaba dokunmak ayrı bir zevk haline geliyor. Yalnız okuma oranı istenilen seviyede değil. Okumaya çok zaman ayırmak, okumayı sevmekle olur. İnsanlarımız okumayı pek sevmiyorlar. Daha çok görsel ve işitsel olarak kendilerini eğitiyorlar. İnsanlarımıza okumak sıkıcı geliyor. Zevkini tadabilseler anlayacaklar ama o zevki bir türlü tatmıyorlar. Biz, bu zevki onlara tattırmak için çabalıyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.