Afrika Birliği, Bm'nin Eritre Kararından Memnun

Afrika Birliği, Bm'nin Eritre Kararından Memnun
Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed:- "BM tarafından alınan bu kararı (Eritre'ye yönelik yaptırımın kaldırması), bölge ülkeleri arasındaki ikili ilişkilerin iyileştirilmesi için önemli bir adım olarak görüyoruz"

ADDİS ABABA (AA) - Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Eritre'ye yönelik yaptırım kararını kaldırmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Muhammed açıklamasında, "BM tarafından alınan bu kararı, bölge ülkeleri arasındaki ikili ilişkilerin iyileştirilmesi için önemli bir adım olarak görüyoruz." dedi.

Yaptırım kararının kaldırılmasının bölgesel iş birliğini de artıracağına dikkati çeken Muhammed, "Bu karar, Afrika Birliğinin 2020 yılına kadar silahların susturulmasına yönelik çalışmalarına büyük katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Muhammed, bölge liderlerinin barışı sağlamaya yönelik çabalara destek olması gerektiğini vurgulayarak barış ve refaha ulaşılması için iş birliği yapılmasının önemine işaret etti.

Söz konusu kararla Eritre'ye yaklaşık 10 yıldır uygulanan seyahat yasağı, bazı kurum ve kişilerin mal varlıklarının dondurulması ve silah ambargosu kaldırılmış oldu.

Karar, Afrika Boynuzu ülkeleri Etiyopya ve Eritre arasındaki 20 yıllık ihtilafa son veren barış anlaşmasının imzalanması sonrası alındı.

BM Güvenlik Konseyi, Eritre'ye yönelik silah ambargosu ve seyahat yasağını da içeren yaptırım kararlarının kaldırılmasını oy birliğiyle kabul etmişti.

BMGK, 2009'dan beri Eritre'ye Somali'deki El-Kaide bağlantılı Eş-Şebab terör örgütüne destek verdiği iddiaları nedeniyle yaptırım uyguluyordu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.