Afrodisyas'ta Ara Güler Hüznü

Afrodisyas'ta Ara Güler Hüznü
Duayen foto muhabiri Ara Güler'in vefatı, ustanın fotoğraflarıyla ünü dünyaya yayılan Aydın'ın Karacasu ilçesine bağlı Geyre Mahallesi sakinlerini üzdü- Afrodisyas Müze Müdürü Baran Aydın:- "Burayı modern dünyaya tanıtan Ara Güler’in objektifidir"

AYDIN (AA) - Afrodisyas Müzesi Müdürü Baran Aydın, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Afrodisyas Antik Kenti'nin dünyaya tanıtılmasında, önceki gün vefat eden duayen foto muhabiri Ara Güler'in önemli bir etkisinin olduğunu belirtti.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada Ara Güler'in vefatının, 1958 yılında fotoğrafladığı Karacasu ilçesine bağlı Geyre Mahallesi'nde de üzüntü yarattığını söyledi.

Ara Güler'in, o dönemde Kemer Barajı'nın fotoğraflarını çekmek için Karacasu ilçesine geldiğini, yolunu kaybetmesinin ardından Geyre Mahallesi'ne gittiğini, mahalleye girdiği andan itibaren her yerde tarihi sütunları gördüğünü kaydeden Aydın, ustanın anılarında, mahalle kahvehanesinden içeri girdiğinde yaşadığı şaşkınlığa yer verdiğine dikkati çekti.

Aydın, "Kahvehanede masa sandalye olarak tarihi eserlerin kullanıldığını görüyor. Çok şaşırıyor. Her yerin tarihi eserlerle dolu olduğunu, köylülerin bu eserlerle iç içe yaşadığını görüyor. Sabahına da tüm mahalleyi fotoğraflıyor." dedi.

Güler'in bu fotoğrafları paylaştığı merhum Prof. Dr. Kenan Erim'in, bölgede kazı çalışmalarına başladığını anımsatan Aydın, "Her ne kadar Afrodisyas'ın yeri biliniyor olsa da burayı modern dünyaya tanıtan Ara Güler’in objektifidir. Bu kentin arkeoloji dünyasında tanıtılmasında Ara Güler büyük bir rol oynuyor." diye konuştu.

Aydın, antik kent içinde Ara Güler'in o dönem çektiği fotoğrafların sergilendiği bir müzenin de bulunduğuna dikkati çekti.

- "Çok konuşkan ve meraklı biriydi"

Geyre Mahallesi sakinlerinden 65 yaşındaki Mehmet Çetintepe ise 8 yaşındayken tanıştığı Ara Güler'in, kendisinin fotoğrafını çektiğini belirterek, "Köye ilk geldiği zamanlarda biz sütunların arasında oynuyorduk. Hayatımda ilk kez biri benim fotoğrafımı çekmişti. Çok mutlu olmuştuk. Çektikten sonra bize fotoğrafları da vermişti ama onları kaybettik. Hatırladığım kadarıyla çok konuşkan ve meraklı biriydi." dedi.

Müzenin giriş kapısında fotoğrafı bulunan kişinin babası olduğunu aktaran 75 yaşındaki Mehmet Emin Karasu da "Babamdan bize çok az fotoğraf kalmıştı. Ama Ara Güler'in çektiği o fotoğraf sanırım en iyisi. Kendisine teşekkür ediyorum. Allah rahmet eylesin." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.