AİHM, tedbir taleplerini bu savunmayla reddetti

AİHM, tedbir taleplerini bu savunmayla reddetti
AİHM'in, Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaralı olduğu halde sağlık hizmetine ulaşamadığını iddia eden kişilerin tedbir taleplerini reddetmesine ilişkin kararında, Adalet Bakanlığının gönderdiği yazının etkili olduğu değerlendirildi- Bakanlık, Mahkeme'ye gönder

ANKARA (AA) - FERDİ TÜRKTEN - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaralı olduğu halde sağlık hizmetine ulaşamadığını iddia eden kişilerin tedbir taleplerini reddetmesinde, Adalet Bakanlığının, Mahkeme'ye gönderdiği yazının etkili olduğu değerlendirildi.

Alınan bilgiye göre, Bakanlığın AİHM'e gönderdiği yazıda, konuya ilişkin ayrıntılara yer verildi. Yazıda, 23 Ocak ve sonraki sürece ilişkin yaşananların doğru anlaşılabilmesi için özellikle 155 Polis İmdat ve 112 Acil Servis hatlarıyla gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin tutanak ve resmi belgelere dayalı bilgilerin esas alınması gerektiği ifade edildi.

Bu kapsamda, 23 Ocak veya öncesi bir tarihte, güvenlik güçleri tarafından başvuranlara karşı herhangi bir silahlı müdahalede bulunulmadığı, yaralı olduğu iddia edilenlerin yer aldığı bölgenin, teröristlerce silahlı eylem yapılan bölge olduğu bildirildi.

Ayrıca bu bölgedeki sokaklarda patlayıcılarla tuzaklanmış çukur ve barikatlar bulunduğu vurgulandı. Yazıda, güvenlik kuvvetleri tarafından, başvuruda yer alan Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 Numaralı adrese yönelik belirtilen tarihlerde de iddia edildiği gibi herhangi bir bombalama olmadığı kaydedildi.

- "Bütün aramalar HDP'li Sarıyıldız tarafından yapıldı"

Başvuranlar tarafından, Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 Numara veya başka adreste bulunan bir binanın bodrum katında yaralı bulunduklarına dair resmi makamlara gerçekleştirilen herhangi bir resmi başvuru bulunmadığına işaret edilen yazıda, başvuranlarla ilgili 112 Komuta Kontrol Merkezine gelen tüm aramaların HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız tarafından yapıldığı bildirildi.

Buna göre, 23 Ocak'ta 112 Acil Çağrı Merkezini arayan Sarıyıldız, Cudi Mahallesi Cafer Sadık Sokağı içerisinde yaralı 13-14 kişi olduğunu söyledi. Yaklaşık 10 dakika sonra 112 görevlileri, sokağın Çevre Yoluna yakın olmasından dolayı yaralıların bu bölgeye getirilmesini istedi. Ancak Sarıyıldız, yaralıları oraya getiremeyeceğini belirterek, bunun yerine yaralıların Cudi Mahallesi Nusaybin Caddesi'ndeki petrol istasyonu yanından alınmasını istedi.

155 Polis İmdat Hattını arayan 112 görevlileri, söz konusu adreste herhangi bir olumsuzluğun olmadığını öğrendikten sonra buraya geldi. Bu sırada Sarıyıldız, 112'yi yeniden arayarak, petrol istasyonunun üst tarafındaki sokakta bir binanın bodrum katında, 20 kadar yaralının olduğunu, ambulans istediklerini dile getirdi.

Güvenlik birimi ise söz konusu yerin güvenlik açısından sıkıntılı olduğunu, 112 ekiplerine teröristlerce ateş açılabileceğini bildirdi. Bunun üzerine 112 ekipleri yaralıları, güvenli bölge olduğu bildirilen mezarlık civarından alabileceğini iletti.

Bu arada, petrol istasyonu önüne istenen sağlık ekibi, beklediği süre içerisinde hiçbir yaralının gelmemesi üzerine geri çekildi. Ardından, Faysal Sarıyıldız aranarak aynı noktaya ekipler tekrar yönlendirildi. Ancak yine ekiplerin bulunduğu bölgeye yaralılar intikal ettirilmedi. Durumla ilgili Sarıyıldız'a bilgi verildi.

Sarıyıldız, 24 Ocak'ta da 112'yi arayarak Cudi Mahallesi Caferi Sadık Sokağı'ndaki 5 katlı bir binanın bodrum katında sayısı 30 civarında ateşli silahla yaralanmış kişi bulunduğu belirterek, ambulans istedi.

Güvenlik birimlerince, söz konusu binanın yer aldığı operasyon bölgesinde terör örgütü mensupları ile güvenlik güçleri arasında çatışmanın devam ettiği bildirildi. 112 acil servis ambulansının, güvenli bölge olan Nusaybin Caddesi Otogar civarına sevk edilmesi istenerek, bölgenin güvenli hale geldiği zaman olay mahalline gönderilebileceği iletildi.

Daha sonra, Caferi Sadık Sokağı'nda "Teslim olun" çağrısına ateşle karşılık veren teröristlerle polis arasında çatışma yaşandı. 112 ekipleri, bölgeye girebilmek için çeşitli kereler güvenlik durumuyla ilgili bilgi aldı. Ekipler, sağlık görevlilerinin sevk edilebilmesi için 25 ve 26 Ocak'ta da 155 Polis İmdat Hattı'nı aramaya devam etti. Görüşmelerde, çatışmaların devam ettiği ve sağlık ekiplerinin bölgeye girmesinin uygun olmadığına işaret edildi.

- "Adres değişti"

Bakanlığın gönderdiği yazıda, başvuru kapsamında ilk olarak yaralıların Cudi Mahallesi Caferi Sadık Sokağı 5-7 numaralı adreste olduğunun bildirildiği ancak 25 Ocak'ta Mahkeme'ye yapılan bildirimde adresin Bostancı Sokak 23 Numara olarak değiştirildiği vurgulandı. Sarıyıldız'ın, 23 Ocak'ta 112 acil servisiyle yaptığı görüşmede ısrarla Caferi Sadık Sokağı adres olarak verdiğine dikkat çekilen yazıda, bu kapsamda, yaralı oldukları iddia edilen başvuranların Caferi Sadık Sokağı'ndan Bostancı Sokağa taşınması ihtimalinin gündeme geldiği kaydedildi.

Yazıda, bu durum karşısında, yaralı oldukları iddia edilenler için 112 acil servis görevlileri ve güvenlik güçlerinin güvenli olarak belirlediği ve ambulans sevk ettiği noktaya yaralıların getirilmesi talebinin, Faysal Sarıyıldız tarafından ısrarla reddedilmesi AİHM'in dikkatine sunuldu.

Ses kayıtları incelendiğinde Sarıyıldız tarafından, "Taşıyacak adam yok, siviller gelip taşımalı" gibi ifadeler kullanıldığı, ancak başvuru formu ve eklerinde bodrumda 15 ila 23 arasında değişen sayıda kişi olduğu belirtildi.

Başvuranlardan Mehmet Tunç ve Mehmet Yavuzel'in 26-27 Ocak'ta BBC Türkçe internet haber sitesine bir evin bodrumunda mahsur kaldıkları yönünde demeçler verdiği aktarılan yazıda, ağır yaralı olduğu ileri sürülen Tunç'un başka kişilerin verdiği demeçlerde hafif yaralı olduğunun belirtildiği bildirildi.

Yazıda, başvuranların kimlik bilgilerinden açık adreslerine ulaşılmaya çalışıldığı, bu kapsamda yaralıların bulunduğu iddia edilen bina sahibiyle görüşüldüğü, başvuranlardan birinin Cizre'de ikamet etmediği, Şırnak genelinde kişilerin isimlerine yönelik sorgulamada da çoğuyla ilgili herhangi bir kayda rastlanılmadığı anlatıldı.

- "Adresi tam bilmediğini aktardı"

Bu arada, Sarıyıldız, resmi makamlara, kendisiyle Cizre Belediyesinde ambulans şoförü A.G. aracılığıyla irtibat kurulabileceğini söyledi.

Yaralı oldukları iddia edilen başvuranların 27 Ocak'ta alınması için Sağlık Bakanlığına ait 73 AH 215 plakalı ambulans ile Cizre Belediyesine ait 73 DY 204 plakalı ambulans olay yerine yönlendirildi.

Cizre Belediyesine ait ambulans şoförü A.G, aranarak yaralılarla bağlantısı varsa ve ulaşabilirse kişilerin alınabileceği bildirildi. A.G. ise kişilerin adreslerini tam bilmediğini, ev ev dolaşarak yaralı arayamayacağını ifade etti. Tekrar aranan A.G'ye yaralı olduklarını beyan edenlerin adreslerini biliyorsa ambulansla bu kişilerin aldırılabileceği belirtildi. A.G, Faysal Sarıyıldız ile görüştüğünü ve milletvekilinin kişilerin adresini tam bilmediğini aktardı. Ömer Hayyam Sokağı'nda 4 katlı bir binada kişilerin bulunduğunu bildiğini ileten A.G, söz konusu sokağın girişinin çukurlarla kapalı olduğunu, bu nedenle sokağa giremeyeceğini kaydetti.

Bu arada, kaymakamlık yetkilileri ve güvenlik güçleri A.G'den her türlü yardımın yapılacağını Faysal Sarıyıldız'a iletmesini istedi. A.G, durumu ilettiği Sarıyıldız'ın kişilerin adresini bilmediğini söylediğini kaydetti. A.G, Sarıyıldız'ın telefonla kendisini aradığını, yaralı olduğu iddia edilenlerin Cizre Belediyesine ait ambulansla alınacağını ve personel yetersizliği nedeniyle bunun gündüz saatlerinde yapılacağını söylediğini iletti.

Bunun üzerine, A.G'den, Sağlık Bakanlığına ait ambulansın hazırda beklediği, personellerinden faydalanılabileceği, yaralı olduğu iddia edilenlerin tedavilerinin yapılması gerektiği hususlarını Sarıyıldız'a iletmesi istendi. A.G, Sarıyıldız'ın adresi tam bilmediğini, adres netleşince gündüz saatlerinde alınabileceklerini belirttiğini aktardı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.