AİHM’de Türkiye davası

AİHM’de Türkiye davası
AİHM, görme özürlü bir öğrencinin konservatuvara yaptığı başvurunun reddedilmesini haksız buldu

PARİS (AA) - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), görme özürlü bir öğrencinin konservatuvarın müzik bölümünde eğitim almak için yaptığı başvurunun reddedilmesinin ‘’insan hakları ihlali’’ olduğuna hükmetti.

Ceyda Evrim Çam isimli başvuru sahibinin yaptığı şikayeti karara bağlayan AİHM, ‘’Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ayırımcılığın yasaklanması ile ilgili 14. maddesi ile eğitim hakkının garanti altına alınması ile ilgili 1. protokolün 2. maddesini ihlal ettiğine’’ hükmetti.

AİHM gerekçeli kararında, ‘’konservatuvarda özürlü öğrenciler için gerekli fiziksel imkanların sağlanamamasının insan hakları ihlali teşkil ettiğini’’ bildirdi.

Türkiye, AİHM kararı gereği İstanbul’da yaşayan 1989 doğumlu Çam’a 13 bin avro maddi tazminat ödeyecek.

Çam, 2004 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'ne bağlı konservatuvarın müzik bölümünün ilk sınavlarını geçmiş ve hastaneden müzik derslerini izleyebileceğine dair olumlu rapor almıştı.

Çam ve ailesi, konservatuvar yönetiminin kararının ardından İstanbul’daki idari mahkemeye yaptıkları başvurunun sonuçsuz kalması üzerine 2008 yılında AİHM’e başvurmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.