AİHM’den Rusya kararı

AİHM’den Rusya kararı
AİHM, 12 yaşında davranışsal bozukluk yaşayan çocuğun 30 gün gözaltında tutulmasından dolayı Rusya’yı mahkum etti

STRAZBURG (AA) – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) temyiz davalarına bakan Büyük Dairesi, davranışsal bozukluk yaşayan 12 yaşındaki bir çocuğun 30 gün gözaltında tutulmasından dolayı Rusya’ya verilen mahkumiyet kararını onadı.

AİHM, "Rusya’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin işkence ve kötü muamelenin yasaklanması ile ilgili 3. maddesini, özgürlük ve güvenlik hakkı ile ilgili 5. maddesini, adil yargılanma hakkının 6. maddesini ihlal ettiğine" hükmetti.

Rusya karar gereği, başvuru sahibine mahkeme masrafları da içinde olmak üzere 9 bin 400 avro maddi tazminat ödeyecek.

2006 yılındaki başvuru ile ilgili olarak AİHM’in ilgili dairesi 2013 yılında Rusya’nın insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti. Rusya’nın bu kararı temyiz etmesinin ardından, dava 2014 yılında Büyük Daire’ye sevk edilmişti.

Büyük Daire bugünkü gerekçeli kararında, "yaşı küçük çocuğun uzun süre gözaltında tutulması, gözaltı süresince gerekli tıbbı yardımın verilmemesi ve adil bir duruşma yapılmamasından" dolayı Rusya’yı yine suçlu buldu.

Ivan Blokhin isimli 1992 doğumlu genç, 2005 yılında 12 yaşında iken 9 yaşındaki başka bir erkek çocuğa yönelik gasp suçundan Rusya’da gözaltına alınmıştı. Mahkeme, bu gencin, 30 gün boyunca yaşı küçük suçlular için inşa edilen gözaltı merkezinde tutulmasını kararlaştırmıştı.

Genç çocuğun velayetini elinde bulunduran dedesi, yerel mahkemelere yaptığı itirazların reddedilmesinin ardından 2006 yılında AİHM'e başvurmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.