Akademi sanayiye iniyor, KOBİ'ler işi büyütüyor

Akademi sanayiye iniyor, KOBİ'ler işi büyütüyor
Kamu-üniversite-sanayi işbirliğini kurumsallaştırmak, Türkiye’nin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü artırmak ve KOBİ'lerin teknolojik ürün ve üretim yöntemlerini kullanmaya cesaretlendirilmek amacıyla uygulanan San-Tez Programı'na işletmelerin ilg

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Sanayi ve üniversiteler arasındaki işbirliğini geliştirmeyi ve özellikle KOBİ'lerin yeni teknoloji ve yöntemlerle büyümesini hedefleyen Sanayi Tezleri (San-Tez) Programı'na işletmelerin ilgisi sürüyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2006 yılında Türkiye'nin teknoloji tabanlı bilgi yoğun üretim kapasitesinin artırılması ve yüksek katma değerli ürün ve üretim yöntemleri geliştirilmesi amacıyla sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen yeni ve yenilikçi fikirlerin üniversite-sanayi işbirliği içerisinde projelendirilerek yüksek lisans ve doktora tezi olarak çalışılması için programı hayata geçirdi.

Programla, üniversite-sanayi-kamu işbirliğinin kurumsallaştırılması, katma değeri yüksek, teknoloji tabanlı ürün ve üretim yöntemleri geliştirilmesinin desteklenerek Türkiye'nin dünya pazarında rekabet gücünün yükseltilmesi, KOBİ’lerin teknoloji ve Ar-Ge kültürü edinmelerinin sağlanması hedefleniyor.

Ülke sanayisinin büyük çoğunluğunu oluşturan ve halen geleneksel üretim yöntemi ile çalışmaya devam eden ve bu nedenle ülkede yaratılan katma değerinde payı yüzde 26’yla sınırlı olan KOBİ’lerin teknolojik ürün ve üretim yöntemlerini kullanmaya cesaretlendirilmesi amaçlanan programla, işletmelerin kendi öz varlıklarıyla yapamayacakları Ar-Ge ve yenilikçiliğe yönelik çalışmalarını hem üniversite hem de devlet desteği ile gerçekleştirmelerinin sağlanması öngörülüyor.

Program, akademik çalışmaların katma değer yaratacak ürün veya üretim yöntemi olarak uygulanmasına, akademik bilginin ticarileşmesine, akademisyenler ve üniversite mezunu gençler arasında şirketleşme kültürünün yaygınlaşmasıyla yenilikçi yeni şirketler doğmasına kapı aralıyor.

Bakanlık verilerine göre, programdan yararlanmak için 2006-2015 yıllarında toplam 2 bin 678 başvuru alındı. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda bin 6 işletmenin desteklenmesi kararlaştırıldı.

Program için geçen yıl 158 başvuruda bulunuldu. Başvuruların 31'inin desteklenmesine karar verildi. 58 projenin değerlendirme süreci ise devam ediyor.

Programın uygulandığı 10 yıllık dönemde toplam 326 milyon 750 bin liralık ödenek ayrıldı. Bu kapsamda yapılan harcamaların büyüklüğü 230 milyon 465 bin 666 lira olarak gerçekleşti. Geçen yıl için ayrılan 30 milyon liralık ödeneğin tamamına yakını da kullanıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.