Akademisyenler sığınmacıların sorunlarını tartıştı

Akademisyenler sığınmacıların sorunlarını tartıştı
Gaziantep Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 3. Akademisyenler Çalıştayı'nda Suriyeli sığınmacıların sorunları ele alındı- Gaziantep Vali Yardımcısı Uyumaz: - "Suriyeli sığınmacılara maddi kazanç sağlamaktan çok travmalarını atlatıp huzurla

GAZİANTEP (AA) - Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlar Başmüşavirliği tarafından Gaziantep Üniversitesinin (GAÜN) ev sahipliğinde gerçekleştirilen 3. Akademisyenler Çalıştayı'nda Suriyeli sığınmacıların sorunları ele alındı.

Gaziantep Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, çalıştayda yaptığı konuşmada, Suriyeli sığınmacıların sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini belirtti.

Gaziantep'te 350 bin Suriyeli bulunduğunu ifade eden Uyumaz, "Şehrimizde ayrıca 4 çadır kent, bir de konteyner kent var. Buralarda barınan yaklaşık 51 bin sığınmacının tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Suriyeli sığınmacılara maddi kazanç sağlamaktan çok travmalarını atlatıp huzurla yaşamalarını istiyoruz." dedi.

Suriyeli öğrencilerin yüzde 94'ünün eğitime kazandırıldığını vurgulayan Uyumaz, sığınmacıların meslek edinmelerine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü anlattı.

Uyumaz, sığınmacılar konusunda belediyeler ve üniversitelerle koordineli çalıştıklarını söyledi.

Suriyeli öğrencilerin dillerini unutmamaları ve kimliklerini kaybetmemeleri için Arapça eğitim verdiklerini belirten Uyumaz, "İsteyenlere Türkçe eğitimi de veriyoruz. Onların mutluluğu için elimizden geleni yapıyoruz. İnşallah bu olaylar bittiğinde bir gönül köprüsü kurmuş olacağız." diye konuştu.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun da Türkiye'nin, Suriyeli sığınmacılar konusunda dünyanın takdir ettiği bir performans sergilediğini kaydetti.

Avrupa Birliği ve Batı dünyasının, Türkiye'nin tezlerine önem vermeye başladığını ifade eden Coşkun, şunları söyledi:

"GAÜN olarak Suriye meselesinde üzerimize düşen rolü en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Suriyeli misafirlerimizin istihdamı için öneriler sunduk. Bununla ilgili hükümet tarafından düzenlemeler yapıldı. 3 senedir 10 ilde 20 kampta Türkçe dil eğitimi veriyoruz. Öğrencilerin üniversite eğitimi almasını sağlıyoruz. Bunun yanında çok sayıda Suriyeli sağlık çalışanı var. Bunların da değerlendirilmesi gerekiyor. Sınırlı da olsa Suriyeli sağlık çalışanlarına izin verilmesi hususunda talebimiz oldu. En azından kendi halklarına hekimlik yapmalarını istiyoruz. Bunun için Dünya Sağlık Örgütü ile projeler geliştiriyoruz."

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştayda "Suriyeli Mülteciler Konusundaki Eylem Planı" başlıklı konu ele alındı ve akademisyenler görüşlerini dile getirdi.

Toplantıya, bölgedeki bazı üniversitelerdeki bilim insanları, Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlar Başmüşavirliği yetkilileri, İŞKUR, Göç İdaresi ve Milli Eğitim Bakanlığından temsilciler katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.