Akdeniz'de çıkan doğal kaynaklar

Akdeniz'de çıkan doğal kaynaklar
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı:- "Kıbrıs açıklarında çıkarılacak doğalgaz Kıbrıs sorununun çözümünün bir kısmını finanse etmek için kullanılabilir. Rum yönetiminin tek taraflı ihaleye çıkmasının bölgedeki gerilimi arttırabilir"- "Türkiye ile İsrail arasındaki

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs açıklarında çıkarılacak doğalgazın Kıbrıs sorununun çözümünün bir kısmını finanse etmek için kullanılabileceğini belirterek, Rum yönetiminin tek taraflı ihaleye çıkmasının bölgedeki gerilimi arttırabileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Associated Press'e (AP) Rumların tek taraflı doğalgaz ihaleye çıkması ve diğer güncel konulara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bölgede bulunması ihtimali olan doğalgazın akıllı bir şekilde hazırlanılıp, bölgede daha fazla tansiyonu yükseltmeyecek şekilde yönetilmesi durumunda fayda getireceğini ifade eden Akıncı, Kıbrıs Rum yönetimini, aralarında sondaj için bir aciliyet olmadığı şeklindeki mutabakata rağmen doğalgaz ihalesine çıkmasını eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs açıklarında çıkarılacak doğalgazın Kıbrıs sorununun çözümünün bir kısmını finanse etmek için kullanılabileceğini belirterek, Rum yönetiminin tek taraflı ihaleye çıkmasının bölgedeki gerilimi arttırabileceğini savundu.

Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmelere başladığında bu sürecin bir sorun olmayacağını düşündüğünü aktaran Akıncı, şimdi ise bu durumu potansiyel tehlike gördüğüne işaret etti.

Türkiye ile İsrail arasındaki iyileşme ihtimali olan ilişkilerin Kıbrıs ve İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletilmesine olanak sağlayacağını ifade eden Akıncı, Türkiye ile Kıbrıs arasında yapılması planlanan "elektrik kablo projesinin" bölgedeki enerji bağlarını güçlendireceğini düşündüğünü söyledi.

- "Çözüm için gerekli finansman tahmin edilenin üzerinde"

“Bunun bölgede sadece bir enerji koridoru olarak görülmemesi gerektiğine dikkati çeken Akıncı, Kıbrıs'ın bir barış koridoru haline gelebileceğine vurguladı.

Akıncı, Avrupa Birliği ve ABD'nin çözümün finansı konusunda daha önceden destek beyan ettiklerini ancak çözüm için gerekli finansın ilk tahminlerin çok üzerinde olacağının görüldüğünü kaydetti.

- "Güney Kıbrıs'taki seçimler müzakereleri yavaşlattı"

Çözüme her zamankinden daha yakın olduklarını belirten Akıncı, Rum lider ile müzakereler kapsamında 10 aydır görüştüklerini, hala bazı farklılıklar bulunduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs'taki mayıs ayında yapılacak seçimler nedeniyle müzakere sürecinin yavaşladığını dile getiren Akıncı, olası bir çözümde Kıbrıslı Türklerin kuzeyde çoğunluklarını koruyacaklarını belirtti.

Akıncı, KKTC'deki mülklerle ilgili mülkiyet haklarına saygı gösterildiğini ancak kuzeydeki çoğunluğun Kıbrıslı Türklerde kalması için mali tazminat opsiyonunun tercih edileceğini ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.